Πήγαμε για wine tasting στα Καλάβρυτα με την Lidl Ελλάς

Όσα μάθαμε από την φθινοπωρινή εξόρμηση στα οινοποιεία

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ

Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας (χρονολογείται από το 362 μ.Χ.), ενώ ο αμπελώνας στο μετόχι της, λίγο έξω από τα Καλάβρυτα, αναφέρεται από το 1550. Αυτός ο αμπελώνας, σήμερα, ανήκει στην Οινοποιία Ποτοποιία Cavino, που βρίσκεται στο Αίγιο και συνεργάζεται με την Lidl Ελλάς τα τελευταία 12 χρόνια. Εδώ, ανάμεσα στις πετρόχτιστες εγκαταστάσεις του μετοχίου και τα αμπέλια, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, γιορτάσαμε με τους ανθρώπους της Lidl Ελλάς τα 20 χρόνια της στην Ελλάδα, με τις επετειακές φιάλες “20 Ιστορίες”, οι οποίες κυκλοφορούν ήδη στα καταστήματα Lidl σε όλη την χώρα.

Οι 20 μοναδικές ετικέτες διηγούνται, η καθεμία μία δική της ιστορία, ενώ ο συνδυασμός Syrah και Merlot δημιουργήθηκε για αυτή την τόσο ξεχωριστή περίσταση. Όσο απολαμβάνουμε τις 20 Ιστορίες, συνοδεία παραδοσιακών πιάτων (λαχανοντολμάδες, πίτες με χειροποίητο φύλλο, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και για επιδόρπιο σπιτική πορτοκαλόπιτα), οι άνθρωποι της Lidl Ελλάς αλλά και ο οινοποιός της Cavino S.A. Μάς εξηγούσαν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η γεύση, η όσφρηση αλλά και το κατάλληλο κρασί διαφοροποιούν (και ολοκληρώνουν) ένα καλό γεύμα.

Μία μέρα πριν, στην πρώτη στάση της mini απόδρασής μας είχαμε βρεθεί στα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε στο Μαρκόπουλο, γνωστά τοις πάσι ως Οινοποιείο Κουρτάκη. Στο οινοποιείο, που συνεργάζεται με την Lidl Ελλάς εδώ και 20 χρόνια, μάθαμε βήμα- βήμα πώς εμφιαλώνονται διάσημα κρασιά όπως το Αγιωργίτικο Νεμέας, το Μοσχολφίλερο Μαντίνειας, το Ασύρτικο, η ρετσίνα καθώς και το γλυκό κρασί Σάμος, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και ελληνικά τυριά όπως η σφέλα Μεσσηνίας και η μοναδική γραβιέρα με λάδι τρούφας, που θα βρίσκονται στα ψυγεία των καταστημάτων Lidl λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Επόμενη στάση υπήρξε το Αίγιο, και συγκεκριμένα το Semantron Hotel στην Ελαιώνα, του οποίου τα πετρόκτιστα δωμάτια που χρονολογούνται από το 1840 αποτελούσαν τα κελιά των μοναχών της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Στο δείπνο, το οποίο ετοίμασε ειδικά για εμάς η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη, δοκιμάσαμε πεντανόστιμα πιάτα όπως το μπουργέτο (ψαρόσουπα) δρόγγου με σαλάχι, και το καρπάτσιο καπνιστού χταποδιού με λευκό ταραμά, τα οποία συνδυάσαμε με τις καταλληλότερες ετικέτες της Lidl Ελλάς. Η μπαβαρουάζ λευκής σοκολάτας με λεμόνι και μαστίχα και σούπα τριαντάφυλλο συνδυάστηκε εξαιρετικά με το γλυκό Σάμος- και κάπου εδώ, ήρθε, οριστικά, η ώρα για ύπνο, μετά από μία μέρα γεμάτη κρασιά, τυριά και εξαιρετικό φαγητό (#lovemyjob).

Η επόμενη στάση, το άλλο πρωί, ήταν στην Cavino S.A., που βρίσκεται στο Αίγιο, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την διαδικασία του τρύγου (μιας και τώρα είναι η εποχή της). Η Cavino, μία από τις μεγαλύτερες οινοποιείες της χώρας, εξάγει κάθε χρόνο, μέσω της συνεργασίας της με την Lidl Ελλάς, χιλιάδες μπουκάλια κρασιού σε χώρες του εξωτερικού. Όπως χαρακτηριστικά μάς είπε o διευθύνων σύμβουλος της οινοποιείας, Γιάννης Αναστασίου, μέσα σε 12 χρόνια η Cavino έχει καταφέρει να αυξήσει τον τζίρο της από 8 σε 23 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά

Κάπως έτσι, φτάσαμε στους αμπελώνες της Cavino S.A., στο μετόχι της μονής Μεγάλου Σπηλαίου, να υποδεχόμαστε ανυπόμονα τις “20 Ιστορίες” και να διαβάζουμε τις μοναδικές, συλλεκτικές ετικέτες τους, καθεμία από τις οποίες παραπέμπει σε μία συμβολική ιστορία εμπνευσμένη από τον ελληνικό τόπο, τις ομορφιές, και τις ιδιομορφίες του. Με κόκκινο χρώμα, μεταξένια υφή, ιώδεις ανταύγειες, ευχάριστη οξύτητα και πλούσια γεύση, οι “20 Ιστορίες” της Lidl Ελλάς είναι ξεκάθαρα το κρασί που θα συντροφεύσει τις δικές μου, νέες ιστορίες.

Tags