"Κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία" ήταν η δήλωση της 16χρονης Greta Thunberg, στην έκτακτη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών (23 Σεπτεμβρίου 2019) για το περιβάλλον, που αναμεταδόθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. "Κι όμως ερχόσαστε σε εμάς τους νέους ανθρώπους αναζητώντας την ελπίδα. Πώς τολμάτε;" είχε πει, λίγο πιο πριν, σε έναν λόγο που ο πιο ψύχραιμος τρόπος να τον χαρακτηρίσει κανείς θα ήταν "συναισθηματικά φορτισμένος".
Η μαχητική έφηβη από την Στοκχόλμη κατάφερε να γίνει σε ελάχιστο διάστημα ένα σύμβολο του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα, όμως, δέχεται πυρά από ένα μέρος του παγκόσμιου κοινού. Κάποιοι λένε ότι ερμηνεύει τα λόγια της (αν και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο παρά μόνο να το εικάσει) κι άλλοι φτάνουν στο ακραίο σημείο να ειρωνευτούν την εμφάνισή ή ακόμα και το γεγονός ότι πάσχει από σύνδρομο Asperger.
Όσο, όμως, το ιντερνετικό debate για την περίπτωση της 16χρονης συνεχίζεται, η κλιματική αλλαγή καλπάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Έτσι η δημόσια συζήτηση αποπροσανατολίζεται κοιτώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος που -κυριολεκτικά- καίγεται. Είναι άλλωστε άδικο να μένουμε στην Greta Thunberg, όταν το μαθητικό κίνημα του School Strike for climate, κατάφερε, σύμφωνα με δηλώσεις των διοργανωτών, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου του 2019 να βγάλει στους δρόμους 4 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως με τους Έλληνες μαθητές να δηλώνουν κι εκείνοι το παρών.
Ας πάμε όμως μερικά βήματα πιο πίσω: Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη; Η αλήθεια είναι ότι ακούμε και λέμε συνέχεια για την κλιματική αλλαγή, όμως δυσκολευόμαστε να ορίσουμε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε. Σε τελική ανάλυση: Πώς και με ποιον τρόπο επηρεάζεται η χώρα μας;
Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr