Bonus: 5 λαχταριστές συνταγές
Υπήρχε μία περίοδος της ζωής μου που για να απαλλαγώ από την πίεση της δουλειάς φούρνιζα κέικ, στόλιζα cupcakes και έφτιαχνα τάρτες με μανία. Η ζαχαροπλαστική είναι ένας υπέροχος τρόπος να χαλαρώσεις, να νιώσεις λίγο πιο δημιουργική, και - μεταξύ μας- να αναπτερώσεις λίγο το πεσμένο σου ηθικό, αφού δεν είναι και λίγο να ακούς όλα αυτά τα επιφωνήματα ενθουσιασμού από τους φίλους που ταΐζεις.
Κάπως έτσι φαίνεται να ξεκίνησαν οι Δανάη (I Bake Your Pardon), η Δήμητρα (Pastryκια), η Ιωάννα (Pasta Flora), η Χριστίνα (Cake a wish) καιι η Αθηνά Πάνου (Sugar Buzz), με τη διαφορά όμως ότι εξέλιξαν το ταλέντο τους και τώρα μπορούν να υπερηφανεύονται για τις δημιουργίες του. Α ναι! Και να μας δημιουργούν εκνευρισμό κάθε φορά που χαζεύουμε τις φωτογραφίες τους στα social media κι εμείς τρώμε γιαούρτι στο γραφείο.
Δανάη – I Bake Your Pardon
Κάπως έτσι φαίνεται να ξεκίνησαν οι Δανάη (I Bake Your Pardon), η Δήμητρα (Pastryκια), η Ιωάννα (Pasta Flora), η Χριστίνα (Cake a wish) καιι η Αθηνά Πάνου (Sugar Buzz), με τη διαφορά όμως ότι εξέλιξαν το ταλέντο τους και τώρα μπορούν να υπερηφανεύονται για τις δημιουργίες του. Α ναι! Και να μας δημιουργούν εκνευρισμό κάθε φορά που χαζεύουμε τις φωτογραφίες τους στα social media κι εμείς τρώμε γιαούρτι στο γραφείο.
Δανάη – I Bake Your Pardon
Κάθε γλυκό της Δανάης κρύβει και μία μικρή ιστορία, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι ίσως τα μαγικά γλυκά της Alice in Wonderland να υπάρχουν κάπου εκεί έξω. “Το I Bake Your Pardon ξεκίνησε το 2011 ως blog όταν ήμουν ακόμα στα περιοδικά, ως ένας τρόπος να κάνω και κάτι άλλο με τα χέρια μου πέρα από το να πληκτρολογώ. Σύντομα ο κόσμος που με παρακολουθούσε άρχισε να πεινάει, οπότε από blog γίναμε site που φτιάχνουμε γλυκά κατά παραγγελία: Για γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια, baby showers, αλλά κι εκείνα τα απογεύματα στη δουλειά που απλώς θέλεις να πάρεις ένα κουτάλι κι ένα cheesecake. Όλες οι γεύσεις είναι εμπνευσμένες από τις εμμονές μου: παραμύθια, βιβλία, σειρές, σουπερ ήρωες. Μια τέτοια ηρωική γεύση θα μοιραστώ και μαζί σας: το Wolverine cake, ένα "μεταλλαγμένο" σοκολατένιο cake που σαν το Wolverine, it's the best at what it does”. Stay tuned γιατί αυτή τη στιγμή η ομάδα του I Bake Your Pardon ετοιμάζει το νέο της site και το πρώτο της βιβλίο.
Wolverine Cake
Υλικά
Για το cake
2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. ζάχαρη
4 κουτ. σουπ. κακάο (μην το φοβάστε, ρίξτε άφοβα)
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
2 αυγά
1 1/2 φλ. καλό ελαιόλαδο
1 φλ. ξινόγαλο
1 κουτ. σουπ. ξύδι
1 κουτ.σουπ. σιρόπι σοκολάτας
2 κουτ.σουπ. λικέρ σοκολάτας (εγώ χρησιμοποιώ Olmeca Fusion Dark Chocolate αλλά και το Baileys chocolate ή το Mozart Chocolate cream κάνουν)
Για το γλάσο
2 συσκευασίες βούτυρο (όχι μαργαρίνη. Βούτυρο. Σας ικετεύω δηλαδή.)
300 γρ. κακάο
50 ml γάλα (ή, αν θέλετε να του δώσετε να καταλάβει, λικέρ σοκολάτας)
300 γρ. άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε φούρνο στους 180
Στρώνουμε δύο ταψιά διαμέτρου 30 εκ. περίπου, με χαρτί ψησίματος
Σε ένα μπολ, χτυπάμε αλύπητα τα δυο αβγά με αβγοδάρτη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά και ξαναχτυπάμε αλύπητα.
Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και, το μαντέψατε, ανακατεύουμε ξανά (μπορείτε με σπάτουλα, αλλά αν θέλετε να μη νιώθετε μετά σα να κάνατε γυμναστική, με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα)
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψιά. Χτυπάμε τα ταψιά μερικές φορές στον πάγκο ώστε να απελευθερώσουν τις φυσαλίδες αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ κ τεστάρουμε αν βγαίνει καθαρή)
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για καμιά ώρα πριν τα συναρμολογήσουμε. Όσο περιμένουμε, φτιάχνουμε το frosting (ή βλέπουμε κλιπάκια του Χιου Τζάκμαν να παίζει το Wolverine).
Σε ένα standing mixer, χτυπάμε τα βούτυρα. Καλά. Μέχρι να ασπρίσουν τελείως κ να γίνουν κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε το κακάο κ το γάλα/λικέρ και ξαναχτυπάμε για 1-2 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε πιο αργά στην αρχή, και στη μεγάλη ταχύτητα για ένα λεπτό.
Συναρμολογούμε το κέικ: Βάζουμε σε μια πιατέλα το ένα "πάτωμα", στρώνουμε γλάσο, βαζουμε το δεύτερο πάτωμα και καλύπτουμε όλο το κέικ με γλάσο. Αν έχουμε όρεξη κ έχει περισσέψει γλάσο, κάνουμε μερικά σχεδιάκια με κορνέ. Ή και όχι. Wolverine won't mind.
Info
facebook.com/ibakeyourpardon
instagram.com/ibakeyourpardon
ibakeyourpardon@gmail.com
6934684688
Δήμητρα - Pastryκια
Oreo Cheesecake
2 πακέτα oreo κανονικό μέγεθος
1 πακέτο mini oreos (για τη διακόσμηση, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τα κανονικά και σπάστε τα με το χέρι)
400 γρ. cream cheese
400 ml whipped cream (full fat κρέμα, άμα σκέφτεστε θερμίδες, αυτό το γλυκό δεν είναι για εσάς)
6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
λίγο βούτυρο
Οδηγίες
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα (κρατήστε 6 στην άκρη για τη γέμιση της κρέμας) στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σεένα μπολ, ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα πλέον oreo με λιωμένο βούτυροκαι ανακατεύουμε καλά, μέχρι να βραχούν όλα με το βούτυρο και τααπλώνουμε σε μια βάση για τσιζκέικ (αυτές τις σπαστές, για να ανοίγεικαι να σερβίρεται εύκολα).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε άνω και κάτω αντίσταση για 10? και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το cream cheese, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε την παγωμένη πια σαντιγύ.
Ανακατεύουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε τα 6 μπισκότα που είχαμε κρατήσει στην άκρη, σε χοντρά κομμάτια.
Απλώνουμε το μείγμα στη ψημένη (και κρύα πλέον) βάση και διακοσμούμε με τα mini oreos (ή με κανονικά, σπασμένα στο χέρι).
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.
Info
Pastrykia.gr
Instagram.com/pastrykia
pastrykia@gmail.com
Pastrykia’s photo credits: Yiota Katraki (Γιώτα Κατράκη)
Pastrykia’s photo credits: Yiota Katraki (Γιώτα Κατράκη)
Συνέχεια στη σελίδα 2
Κέικ με αμύγδαλα
Υλικά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
2κουτ.γλ. baking powder
μια πρέζα αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά
1/2 κούπα ηλιέλαιο
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια (ή στο μούλτι) καλά τη ζάχαρη με το ξύσμα μέχρι αυτό βγάλει το γλυκό άρωμα του πορτοκαλιού.
Στομπολ του μίξερ, χτυπάμε μαζί το γιαούρτι, τα αυγά και την αρωματισμένηζάχαρη, μέχρι να ενωθεί καλά το μείγμα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα,προσθέτουμε και ανακατεύουμε και τα στέρεα υλικά. Σταματάμε το μίξερ,προσθέτουμε το λάδι και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμετο μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε40-50 λεπτά ή μέχρι η άκρη ενός μαχαιριού με την οποία τρυπήσουμε τοκέικ βγει καθαρή.
Μεταφέρουμε τη φόρμα με το κέικ σε μια σχάρα,αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσειεντελώς σε θερμοκρασία δωματίου
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίουγια 1 εβδομάδα περίπου ή για 2 μήνες στην κατάψυξη αφού το τυλίξετεκαλά με διαφανή μεμβράνη.
Συνέχεια στη σελίδα 3
ΗΧριστίνα είναι η ροκ ζαχαροπλάστισσα που θέλεις να έχεις φίλη. Αφενός γιατί ευχαριστιέται πολύ περισσότερο να φτιάχνει μία τούρτα Dart Vader από μία με θέμα Mickey Mousse και αφετέρου γιατί ξέρεις ότι θατσιμπολογήσεις τα leftovers των γλυκών. Με σπουδές στη γραφιστική, η Χριστίνα δεν φτιάχνει άλλο ένα κλασικό κέικ, αλλά ένα μικρό γλυπτό που θέλεις να θαυμάζεις.
Chocolate cookies
Υλικά
200 γρ. βούτυρο ανάλατο
100 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
330 γρ. αλεύρι
2 κ. γλ. baking powder
20 γρ. κακάο
300 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το κακάο και το baking.
Στο τέλος βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνουμε για 12 λεπτά.
Info
facebook.com/cakeawish.gr
Αθηνά Πάνου - Sugar Buzz
Η δικιά μας food blogger, Αθηνά Πάνου, αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στην επαγγελματική της ζωή το 2009, ξεκινώντας να γράφει το δικό της food blog (sugarbuzz.gr).Έκτοτε, συνεχίζει ακάθεκτη να μαγειρεύει και να φωτογραφίζει τις δημιουργίες της, ενώ έχει ήδη εκδώσει δύο βιβλία με εύκολες συνταγές για cupcakes και για πάρτυ!
Σοκολατάκια
Υλικά
250γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά κρανμπερις αποξ.
1 κουταλιά αμύγδαλα
1 κουταλιά κάσιους
1 κουταλιά αποξηραμένα φρούτα (ανανάς, παπάγια κτλ)
Οδηγίες
250γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά κρανμπερις αποξ.
1 κουταλιά αμύγδαλα
1 κουταλιά κάσιους
1 κουταλιά αποξηραμένα φρούτα (ανανάς, παπάγια κτλ)
Οδηγίες
Τεμαχίζετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνετε σε ένα ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Δηλαδή τοποθετείτε το μπολ πάνω αποκατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει. Προσοχή το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει τον πάτο του μπολ. Η κουβερτούρα θα λιωσει από τους υδρατμούς. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Αποσύρετε και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, να είναι λίγοσαν χλιαρή. Τότε ρίχνετε με κουταλάκι πάνω σε λαδόκολλα που έχετεστρώσει σε ταψί.
Στη συνέχεια τοποθετείτε πάνω σε κάθε κυκλάκι ό,τι θέλετε από τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε να βάλετε το ταψί στο ψυγείο για να σφίξουν γρήγορα.
Προσωπικά τα άφησα όλο το βράδυ στο σαλόνι και το πρωί ήταν έτοιμα.