Follow us

Πασχαλινό τσουρέκι | Η πιο νόστιμη συνταγή από τον Cool Artisan

Ήρθε η στιγμή να φτιάξεις το πιο νόστιμο γλυκό των γιορτών

DSC_1153

To Πάσχα έφτασε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη στιγμή που θα γεμίσεις την κουζίνα σου με πασχαλινές λιχουδιές και μυρωδιές! Καθιερωμένα η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που κάνουμε τις μεγαλύτερες προετοιμασίες στην κουζίνα, βάφουμε τα αυγά αλλά και φτιάχνουμε τα πασχαλινά γλυκά που θα κάνουν το σπίτι να «μυρίσει» γιορτές.

Μια μέρα πριν, συγκέντρωσε τις συνταγές και τα υλικά σου για όλα όσα θα φτιάξεις. Αναμφίβολα, μέσα σε αυτά και το πασχαλινό τσουρέκι, που θα φέρει τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Ο Cool Artisan σού δίνει την πιο νόστιμη για αυτό το παραδοσιακό γλυκό! Βρες τις συνταγές παρακάτω:

Πασχαλινό τσουρέκι | Δες τη συνταγή:

Υλικά:

  • 1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

-Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

-Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

-Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C.

-Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.

-Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. H ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.

-Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

-Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.

-Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Κρύβουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.

-Mε τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.

-Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με νωπές πετσέτες, να μην ξεραθούν.

-Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

-Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

-Χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη, μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.

-Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο.

-Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr