Είτε πιστεύεις σε προλήψεις είτε όχι, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει τον φόβο γύρω από την "ατυχή" ημερομηνία της Παρασκευής και 13, ιδίως στις αγλλοσαξωνικές χώρες. Η συγκεκριμένη μέρα μάλιστα είναι τόσο επίφοβη που τα ταξίδια την μέρα εκείνη είναι φθηνότερα.
Όντας το νούμερο που έχει συνδεθεί περισσότερο με την κακοτυχία και τις δεισιδαιμονίες μαζί με το 666, το 13 έχει αναρίθμητες αρνητικές προελεύσεις, αφού έχει συσχετιθεί με τον θάνατο, τον Σατανά και την μαγεία.
Ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, Geoffrey Chaucer, κάνει αναφορές στα έργα του για την ατυχία που έχει αυτή η ημέρα. Όπως αναφέρει στο "Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ", είναι μια κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι.
Παρασκευή και 13 | Γιατί θεωρείται "γρουσούζικη" μέρα;
Η Βίβλος
Σαν ημέρα, η Παρασκευή είχε κακή φήμη από την αρχή της ιστορίας του Χριστιανισμού, καθώς πιστεύεται πως είναι η μέρα που ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν το απαγορευμένο φρούτο αλλά η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός. Εκτός από την ίδια την ημέρα όμως, ο αριθμός 13 πήρε αρνητική χροιά κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου,αφού ο Ιούδας ήταν ο 13ος απόστολος που έφτασε και εν τέλει πρόδωσε τον Ιησού.
Οι Ναΐτες ιππότες
Το βιβλίο του Dan Brown, Ο Κώδικας Da Vinci, ανέφερε ότι το περίφημο τάγμα ιπποτών συνελήφθη, βασανίστηκε και σκοτώθηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307 λέγοντας πως ήταν εκείνη η συγκεκριμένη στιγμή που ξεκίνησε τις πολιτισμικές συνδέσεις γύρω από την ημερομηνία της Παρασκευής και 13.
Όπως έχει αποδειχθεί, η παρασκευηδεκατριαφοβία (ο φόβος της συγκεκριμένης μέρας) είναι ως επί το πλείστον αμερικανικής και αγγλικής καταγωγής, αν και η ρίζα της λέξης έχει ελληνική προέλευση. Οι Ιταλοί θεωρούσαν άσχημη μέρα την Τρίτη και 17, αλλά με την αμερικανοποίηση της χώρας μετατοπίστηκε στις νεότερες γενιές η Παρασκευή και 13. Σε ισπανόφωνες χώρες η "γρουσούζικη" μέρα είναι Τρίτη και όχι Παρασκευή.
Οι Έλληνες επίσης έχουν υιοθετήσει την Τρίτη και 13 καθώς θεωρούν ότι αυτή τη μέρα κυριαρχούνται από την επίδραση του θεού Άρη.