Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες της μάχης κάποιου αγαπημένου μας προσώπου με τον καρκίνο. Άλλοτε εκείνος βγαίνει νικητής και άλλοτε είναι ο μεγάλος νικημένος. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ψυχολογική πίεση δεν αφορά μονάχα τον ασθενή αλλά και τους γύρω του.
Η στιγμή που πρέπει να βρεθείς αντιμέτωπος με εκείνον είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, προκειμένου το αγαπημένο σου πρόσωπο να νιώσει στήριξη, αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.
Για να μπορέσεις να βοηθήσεις ουσιαστικά ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να μπεις στη δική του ψυχολογία και στα δικά του συναισθήματα. Φοβάται; Στεναχωριέται; Υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να κάνει; Υπάρχουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή του και του χαρίζουν, έστω και για λίγο, χαμόγελο;
Το να φέρεις την ελπίδα και το χαμόγελο στο αγαπημένο σου πρόσωπο θέλει δύναμη, προσπάθεια και μεγαλείο ψυχής. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, σου έχουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστείς ευκολότερα μία τέτοια δύσκολη κατάσταση.
Πώς πρέπει να στηρίξεις έναν ασθενή;
1. Μη φοβάσαι να του μιλήσεις ανοιχτά
Η αποφυγή τους θέματος ή ακόμα και της ίδιας της λέξης μάλλον εντείνει τους φόβους του και κάνει κάνει τον πανικό του ακόμα μεγαλύτερο. Απόφυγε να μιλάς χαμηλόφωνα και μυστικά για το θέμα, καθώς με τον τρόπο αυτό θα του δημιουργήσεις ακόμα περισσότερες ανασφάλειες.
2. Μην δίνεις συμβουλές αυθαίρετα
Είτε ήταν καλή, είτε όχι, η έκβαση της υπόθεσης κάποιου άλλου καρκινοπαθούς, απόφυγε να συγκρίνεις τις περιστάσεις και να δίνεις τις δικές σου αυθαίρετες συμβουλές. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
3. Κάνε τον να γελάσει - ή έστω προσπάθησε
Το γέλιο είναι θεραπευτικό και ανεβάζει την ψυχολογία όλων. Ακόμα και εκείνων που περνούν ένα σοβαρό πρόβλημα. Κάνε λοιπόν τον άλλον να γελάσει, χωρίς να νιώθεις τύψεις πως υποτιμάς το πρόβλημα υγείας που περνά. Η προσπάθειά σου να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα θα εκτιμηθεί και από το ίδιο, αφού θα νιώσει τρυφερότητα, στήριξη και αγάπη.
4. Να είσαι πάντα ειλικρινής - όσο δύσκολο κι αν είναι
Μην του δώσεις ψεύτικες ελπίδες όταν σε ρωτά ευθέως για την κατάστασή του - εκτός και εάν υπάρχει ελπίδα πραγματικά. Είναι μια λάθος τακτική που πολλές φορές ακολουθούμε προκειμένου να μην πληγώσουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο, ωστόσο, σκέψου πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται την επιδείνωση της υγείας του και νιώθει αβεβαιότητα απέναντι στα αγαπημένα του πρόσωπα και την ακριβή κατάστασή του, κάτι που τον θέτει σε μεγάλη ανασφάλεια και αγωνία. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα, να θυμάσαι πως οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη της ασθένειας του θα πρέπει να είναι αισιόδοξη και θετική.
5. Άκουσέ τον
Το πιο βασικό είναι να τον ακούς και να τον καταλαβαίνεις. Μοιράσου τα συναισθήματα και τους προβλημαισμούς και μείνε στο πλευρό του. Δείξε του αγάπη με κάθε τρόπο και άφησέ τον να μιλήσει ανοιχτά για όσα νιώθει.
6. Απόφυγε τη φράση «ξέρω τι περνάς»
Με εξαίρεση την περίπτωση που έχεις όντως περάσει κάτι αντίστοιχο, απόφυγε να αναφέρεις τη φράση αυτή στον ασθενή. Είναι γεγονός, δεν μπορείς να στη θέση του και το γνωρίζει.
7. Προσφέρσου να κάνεις πράγματα για αυτόν
Είναι σημαντικό ο ασθενής να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ποιότητα στη ζωή του, κάτι που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Προσφέρσου να κάνεις μικρά πράγματα για εκείνον, έτσι ώστε να νιώσει φροντίδα και σιγουριά. Κάνε τα ψώνια του, πάρε τα παιδιά του από το σχολείο, κάνε τις δουλειές του σπιτιού. θα τον κάνεις να νιώσει ανακούφιση και αγάπη.
8. Μην αλλάζεις τη συνηθισμένη συμπεριφορά σου
Η συνέπεια στη συμπεριφορά είναι ζωτικής σημασίας στις περιπτώσεις αυτές.Μην αλλάξεις τον τρόπο που τον αντιμετώπιζες μέχρι τώρα, και σίγουρα μην του φέρεσαι σαν να είναι μωρό. Απόφυγε εκφράσεις του τύπου «Πήραμε τα φάρμακά μας σήμερα;». Οι ασθενείς ήδη αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σ’ αυτό που αντιμετωπίζουν, δεν χρειάζεται να τους κάνεις χειρότερα με παλιμπαιδισμούς.