Οι κατσαρόλες είναι τα σκεύη που δεν λείπουν από καμία κουζίνα και τα προτιμούν τόσο οι μαγείρισσες, όσο και οι σεφ, για να παρασκευάσουν τις αγαπημένες τους συνταγές και να ετοιμάσουν τα καλύτερα τους πιάτα.
Η ποιότητα των μαγειρικών σκευών, η φροντίδα τους και η επιλογή του σωστού σκεύους για την κάθε δουλειά που το χρειαζόμαστε, είναι δεδομένα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του φαγητού που ετοιμάζουμε. Ακόμη και η διανομή θερμότητας είναι σημαντική, και αυτό εξαρτάται από το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένη μία κατσαρόλα. Στο εμπόριο μπορούμε σήμερα να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία υλικών για την κατασκευή κατσαρόλας και άλλων σκευών.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται συχνά τι είναι αυτό που κάνει μια κατσαρόλα καλή. Άλλωστε, γνωρίζοντας τα μαγειρικά σκεύη μας, μπορούμε να πετύχουμε, ένα πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό. Οι κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι θεωρούνται μεγάλης αντοχής. Είναι φτιαγμένες από σίδηρο συνδυασμένο με άλλα υλικά, συνήθως χρώμιο και νίκελ. Βαθμολογούνται ανάλογα με το μείγμα των μετάλλων.
Μία καλής ποιότητας κατσαρόλα, για παράδειγμα, βαθμολογείται με το 18/10. Αυτό σημαίνει πως το 18% της σύστασής του αποτελείται από χρώμιο και το 10% από νίκελ, ενώ πολλά τηγάνια έχουν έναν πυρήνα από αλουμίνιο ανάμεσα σε δύο στρώματα από ανοξείδωτο ατσάλι, ο οποίος ονομάζεται Τri-ply- ή αλουμίνιο ή χαλκό επιπρόσθετα στη βάση, που υποβοηθούν στην καλύτερη διανομή θερμότητας.