Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη μητέρα ή τη γιαγιά μας να προειδοποιεί κάποιο από τα αγόρια της οικογένειας να μη σηκώνει μεγάλο βάρος γιατί θα «πάθει κήλη». Έτσι, στο μυαλό όλων μας παγιώθηκε η πεποίθηση πως η κήλη είναι μία πάθηση που συμβαίνει αποκλειστικά σε άνδρες και μάλιστα σε αυτούς που σηκώνουν βαριά αντικείμενα.
Κάπου ενδιάμεσα βρίσκεται η αλήθεια, αφού όντως η πιο συχνή μορφή κήλης (βουβωνοκήλη) αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία τον ανδρικό πληθυσμό, ενώ σχετίζεται στενά με την άρση μεγάλου βάρους. Παρόλα αυτά δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και στις γυναίκες.
Επιπλέον, μπορεί η βουβωνοκήλη να αφορά κυρίως τους άνδρες, όμως υπάρχουν άλλες μορφές κήλης, όπως η ομφαλοκήλη που εμφανίζονται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό.
Τι είναι η ομφαλοκήλη;
Η ομφαλοκήλη είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πλησίον αυτού με τη μορφή ενός εξογκώματος κάτω από το δέρμα.
Όπως κάθε κήλη, η ομφαλοκήλη είναι η προβολή ενός τμήματος εσωτερικού κοιλιακού οργάνου το οποίο διαπερνά το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς μέσω κάποιου ευένδοτου σημείου του και εμφανίζεται υπό το δέρμα.
Πώς δημιουργείται μια ομφαλοκήλη;
Ο ομφαλός αποτελεί μια ιδιαίτερη ουλή του ανθρώπινου σώματος και συγχρόνως ένα «αδύναμο» σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Όταν λοιπόν για οποιονδήποτε λόγο αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, μπορεί να αποτελέσει το σημείο δια του οποίου κάποιο τμήμα ενδοκοιλιακού λίπους (σε περιπτώσεις μικρών ομφαλοκηλών), η οργάνου (εντέρου σε περιπτώσεις μεγαλύτερων ομφαλοκηλών), διαπερνά το τοίχωμα οδηγώντας στην εμφάνιση της ομφαλοκήλης.
Σε ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανιστεί ομφαλοκήλη;
Ανάμεσα στους σημαντικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση μιας ομφαλοκήλης είναι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες.
Η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με ορισμένες ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο αυτή οδηγούν σε χαλάρωση του συνδετικού ιστού του κοιλιακού τοιχώματος. Έτσι λοιπόν κάθε έγκυος γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ομφαλοκήλη, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Συνήθως, οι ομφαλοκήλες αυτές υποχωρούν μετά τον τοκετό. Σε περιπτώσεις όμως πολύτοκων γυναικών, το κοιλιακό τοίχωμα αποδυναμώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μόνιμης ομφαλοκήλης.
Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;
Η θεραπεία κάθε κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Κήλες μικρού μεγέθους αντιμετωπίζονται μέσω μιας μικρής τομής 2 εκ. εντός 20-30 λεπτών.
Για μεγαλύτερες ομφαλοκήλες επιλέγονται οι μέθοδοι της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική). Η ρομποτική ενδοσκοπική μέθοδος, με τη διενέργεια των χειρουργικών χειρισμών εντός των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, αποτελεί την πιο εξελιγμένη προσέγγιση. Η τεχνική επιτρέπει την τοποθέτηση ειδικού βιοσυμβατού πλέγματος στο πιο αρμονικό ανατομικό σημείο, επιτρέποντας την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς πόνο και άμεση έξοδο από τον νοσοκομείο. αποτελεί την πιο σύγχρονη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού
Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος και εξειδικευμένος στον τομέα χειρουργός είναι σε θέση να αξιολογήσει τις κλινικές ενδείξεις και να προτείνει τη μέθοδο που θεωρεί πως ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.