Ακούς πολλά, διαβάζεις πολλά, είσαι όμως σίγουρη ότι πραγματικά ξέρεις όλα όσα πρέπει να ξέρει μία μανούλα για τη Μηνιγγίτιδα Β; Η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη, γι’ αυτό φρόντισε να ενημερωθείς σωστά και να χαρίσεις το πιο πολύτιμο Χριστουγεννιάτικο δώρο στο παιδί σου!
Λίγα λόγια για τη Μηνιγγίτιδα Β
- Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, αφού προσβάλει μωράκια, νήπια αλλά και νεαρούς ενήλικες. Εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
- Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν και να συμβουλευτούν τον παιδίατρο τους δεδομένου ότι, δυστυχώς, φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά και οι εκβάσεις είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε τραγικές (απώλεια ακοής, ακρωτηριασμός). Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε θάνατος βρέφους 8 μηνών, στην Κρήτη, από Μηνιγγίτιδα Β.
- Η σημασία της πρόληψης: Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
- Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας, αφού επισκεφτεί τον παιδίατρο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι φέτος τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, η πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη.
Τα πιο πρόσφατα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στην Αθήνα
Ένα νέο περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε σε βρέφος στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, μόλις λίγες ημέρες μετά το κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε 4χρονο αγοράκι από τη Νίκαια στις αρχές του Νοεμβρίου και δύο μήνες μετά το κρούσμα σε 13χρονο αγόρι στην Σκύρο.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου είναι ένα κοριτσάκι 13 μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β. Το παιδί, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου, έχει πλέον διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2018, έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κομοτηνή, Βέροια, Τρίπολη και Ρόδο. Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Είναι μία νόσος ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει πολλές φορές τους γονείς.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Μια ιστορία διαφορετική από τις άλλες
Το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 2011, ο Mattia ήταν λίγο γκρινιάρης. Οι γονείς υπέθεσαν ότι ήταν κάποιος πονόδοντος. Το απόγευμα όμως, μετά τον υπνάκο του, ο μικρός ανέβασε πυρετό. Όπως τους ενημέρωσε ο γιατρός τους, θα έπρεπε να του δώσουν παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη, να συνεχίσουν να τον ελέγχουν και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης να τον ενημερώσουν άμεσα. «Περίπου τα μεσάνυχτα, ακούσαμε τον Mattia να κλαίει, και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει. Σχεδόν 1 ½ ώρα αργότερα είχε έντονη διάρροια και όταν άνοιξα το γιλέκο του παρατήρησα ένα πορφυρό σημάδι στην κοιλιά του». Οι γονείς κάλεσαν κατευθείαν το γιατρό ο οποίος ζήτησε να πάνε επειγόντως στο ιατρείο του.
Μόλις ο γιατρός τον είδε, επιβεβαίωσε ότι είχε μηνιγγίτιδα και ότι ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο Mattia ήταν γεμάτος πορφυρά σημάδια, η αναπνοή του δεν είχε σταθερό ρυθμό, ήταν εξαιρετικά χλωμός και το χρώμα του ήταν μελανό. Αμέσως του χορήγησε μια σειρά ειδικών αντιβιοτικών και του έβαλε μάσκα οξυγόνου.
Έπειτα έφυγαν αμέσως για το νοσοκομείο του Gloucester. Όλο το προσωπικό τους περίμενε, ενώ ειδικοί από το νοσοκομείο του Bristol κλήθηκαν να έρθουν αμέσως για να βοηθήσουν τον Mattia να διαφύγει τον κίνδυνο.
«Ο ειδικός από το Bristol μας είπε ότι ο Mattia αγωνιζόταν για τη ζωή του, είχε 30% πιθανότητα επιβίωσης και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον βοηθήσουν. Όταν σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του και μπορούσε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Bristol, μας ενημέρωσαν ότι μπορούσαμε να τον δούμε. Αντικρύσαμε τον Mattia διασωληνωμένο, πρησμένο και καταθλιπτικό. Το μόνο θετικό ήταν ότι ακόμα ανέπνεε. Αυτό ήταν που είχε σημασία! Μας είπαν ότι οι πρώτες 24 ώρες ήταν κρίσιμες και ότι η περίοδος ανησυχίας είχε περάσει. Οι γιατροί άρχισαν να μειώνουν την καταστολή και την τεχνητή υποστήριξη αναπνοής». «Όταν ο Mattia βγήκε από την καταστολή, υπήρχαν αμφιβολίες για το αν ο εγκέφαλός του είχε επηρεαστεί. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας δεν ήταν ούτε τέλεια ούτε κακά. Μετά από οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο, επιστρέψαμε στο σπίτι ακολουθώντας ειδική φαρμακευτική αγωγή για να αποφύγουμε τυχόν σπασμούς (είχε δύο κατά τη διάρκεια της καταστολής)».Ο Mattia πλέον εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Έχει σταματήσει κάθε θεραπευτική αγωγή, δεδομένου ότι ποτέ δεν υπήρξαν ενδείξεις επιληψίας και επισκέπτεται τακτικά τον παιδίατρό του προκειμένου να εντοπιστεί έγκαιρα οποιοδήποτε σύμπτωμα.