Κορονοϊός και τρόφιμα | Ο ΕΦΕΤ δημοσιεύει χρήσιμες και πολύτιμες πληροφορίες απαντώντας στα βασικές απορίες που έχουμε όλοι μας και έχουν να κάνουν με το καλάθι των αγορών μας. Όπως για παράδειγμα, αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων καθώς και το τί ισχύει τελικά με το μαγείρεμα.
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για τη μη ύπαρξη ενδείξεων μετάδοσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων.
Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 και δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων.
Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2 μέσω των τροφίμων ή και εισαγόμενων προϊόντων, Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως
- το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
καθώς επίσης
- και την αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.
Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.
Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊό.
Τι ισχύει για τον κορονοϊό και το μαγείρεμα
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ο κορονοϊός -κατ' αναλογία με άλλους γνωστούς κορονοϊούς- είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr