Ο Λευτέρης Λαζάρου δίνει τη βασική συνταγή για ζύμη πίτσας και τρεις εναλλακτικές συνταγές για απόλαυση στο σπίτι.
Ποιος δεν αγαπάει την πίτσα; Εδώ, προτείνουμε την παρασκευή της με λεπτή ζύμη. Ο χρόνος ψησίματος της πίτσας, δεν μπορεί να είναι ακριβής, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ την δύναμη του φούρνου μας. Η ουσία είναι μία, η πίτσα μας είναι έτοιμη, όταν το τυρί είναι λιωμένο, ελαφρώς ροδισμένο και η ζύμη καλά ψημένη.
Βασική ζύμη πίτσας
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Υλικά για 4-5 πίτσες
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό (δηλαδή δυνατό)
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 290 ml νερό χλιαρό
- 1/2 φακελάκι, μαγιά ξερή
- 1 κ. γ. αλάτι
- 1 κ. γ. κοφτό ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά. Κουράγιο…
Ρίχνουμε και το αλάτι, και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. (Την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να την κάνουμε με μίξερ... αλλά δεν έχει τόση πλάκα). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη, σε μεγάλα κομμάτια και πλάθουμε μπάλες των 190 γρ. (σαν μπάλες του τένις περίπου). Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα πλατύ σκεύος (π.χ. ταψί), τις σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ανοίγουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο, με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πεντανόστιμες πίτσες. Φέρτε υλικά, ανοίξτε το φούρνο, αρχίζουμε...
Γενικές οδηγίες: Τη ζύμη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, για μια μέρα ακόμα, αφού τη σκεπάσουμε καλά, με μια βρεγμένη πετσέτα. Θα φουσκώσει αργά-αργά στο ψυγείο, όλο το βράδυ και θα θέλει μόνο 30 λεπτά εκτός ψυγείου την επόμενη μέρα, για να είναι έτοιμη. Επίσης, μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη στην κατάψυξη, για ένα μήνα. Την κάνουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να φτιάξουμε πίτσα, βγάζουμε ένα μπαλάκι από την κατάψυξη και το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσει όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα αφήνουμε το μπαλάκι σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να φουσκώσει. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Tip: Πολύ σημαντικό, είναι να μην ακουμπήσει το αλάτι τη μαγιά, γιατί η μαγιά θα χάσει την ιδιότητα της και ζύμη μας, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει. Αντίθετα η ζάχαρη είναι η καλύτερη φίλη της μαγιάς.
Κλασική σάλτσα ντομάτας
Η κλασική σάλτσα ντομάτας για την πίτσα δεν μαγειρεύεται. Ο πιο εύκολος αλλά και γευστικός τρόπος για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας, είναι να ανοίξουμε ένα ντοματάκι κονκασέ (που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) και αφού το στραγγίσουμε ελαφρά από τα πολλά υγρά του, ρίξουμε μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και ανακατέψουμε, η σάλτσα μας είναι έτοιμη και γευστικότατη..