Αν ένα γλυκό ταιριάζει στην πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου τότε αυτό είναι σίγουρα η σοκολάτα. Ο Άκης Πετρετζίκης σου προτείνει ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά για να ετοιμάσεις στο αγαπημένο σου πρόσωπο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που δεν είναι άλλο από μία απολαυστική σοκολατένια τούρτα με γκανάς σοκολάτας.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί άλλωστε σε αυτό το γλυκό;
Συνταγή για απολαυστική σοκολατένια τούρτα
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
80 γρ. κακάο + επιπλέον για το ταψί
µία κ.σ. σόδα
1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
360 γρ. ξινόγαλο
120 γρ. ηλιέλαιο
4 µέτρια αβγά
µία κ.σ. στιγµιαίο καφέ
240 γρ. βραστό νερό
µία κ.σ. εκχύλισµα βανίλιας
βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου, για το ταψί
ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
450 γρ. κουβερτούρα µε 55% κακάο, σε κοµµάτια
600 γρ. βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου
300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
3 κ.σ. κρέµα γάλακτος
µία κ.σ. εκχύλισµα βανίλιας
480 γρ. ζάχαρη άχνη
85 γρ. κακάο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
300 γρ. κουβερτούρα µε 55% κακάο, σε κοµµάτια
180 γρ. κρέµα γάλακτος
60 γρ. βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
300 γρ. κουβερτούρα µε 55% κακάο, σε κοµµάτια
µία κ.σ. ηλιέλαιο
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Βουτυρώνουµε και πασπαλίζουµε µε κακάο 3 στρογγυλές φόρµες για κέικ διαµέτρου 20 εκ. Σε ένα µπολ, κοσκινίζουµε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το µπέικιν πάουντερ. Προσθέτουµε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι. Χτυπάµε στον κάδο του µίξερ µε ένα σύρµα το ξινόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αβγά µέχρι να οµογενοποιηθούν. Χαµηλώνουµε την ταχύτητα και προσθέτουµε σε δόσεις τα στερεά υλικά από το µπολ. Διαλύουµε τον καφέ στο βραστό νερό, προσθέτουµε το εκχύλισµα βανίλιας και αδειάζουµε το µείγµα στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουµε µέχρι να γίνουν ένα αρκετά υδαρές µείγµα. Το µοιράζουµε στις φόρµες και το ψήνουµε για 25-30 λεπτά. Αφήνουµε τα παντεσπάνι να κρυώσουν πάνω σε µία σχάρα για 10 λεπτά, τα ξεφορµάρουµε και τα αφήνουµε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
Λιώνουµε την κουβερτούρα σε µπεν µαρί ή στο φούρνο µικροκυµάτων. Χτυπάµε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε το ζαχαρούχο γάλα, την κρέµα γάλακτος και το εκχύλισµα βανίλιας για 3-4 λεπτά. Κοσκινίζουµε το κακάο και τη ζάχαρη άχνη σε ένα µπολ και ρίχνουµε το µείγµα σε δόσεις στο µίξερ. Χτυπάµε για 1-2 λεπτά ακόµα. Τέλος, προσθέτουµε
τη λιωµένη σοκολάτα και δυναµώνουµε την ταχύτητα του µίξερ στη δυνατή σκάλα. Μόλις οµογενοποιηθούν τα υλικά, αφαιρούµε τον κάδο από το µίξερ.
ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Ρίχνουµε σε ένα µπολ την κουβερτούρα, την κρέµα γάλακτος και το βούτυρο. Καλύπτουµε το µπολ µε µεµβράνη και το τοποθετούµε στο φούρνο µικροκυµάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό. Ανακατεύουµε και αν δεν έχει λιώσει η σοκολάτα ζεσταίνουµε για ακόµα µισό λεπτό. Όταν γίνει µία λεία και γυαλιστερή γκανάς, τη βάζουµε σε µία σακούλα ζαχαροπλαστικής. Αν δεν έχουµε φούρνο µικροκυµάτων, κόβουµε τη σοκολάτα σε κοµµάτια σε ένα µπολ. Ζεσταίνουµε την κρέµα γάλακτος µέχρι να φτάσει σε σηµείο βρασµού και περιχύνουµε µε αυτήν τα κοµµάτια της σοκολάτας ανακατεύοντας καλά.