Συνταγή για χταπόδι πλακί με πατατούλες

Μια τέλεια συνταγή για την περίοδο της νηστείας

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μια από τις καλύτερες επιλογές για την περίοδο της νηστείας, για να μη νιώσεις πως σου λείπει το κρέας, είναι τα θαλασσινά και, πιο συγκεκριμένα, τα μαλάκια. Χταπόδι, καλαμάρια, σουπιές και τα λοιπά θαλασσινά έρχονται στο προσκήνιο για τα καλά. Παρακάτω θα βρεις μια πεντανόστιμη συνταγή για χταπόδι, πλακί με πατατούλες στο φούρνο.

Μερίδες 6, Χρόνος προετοιμασίας 10΄, Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30΄

Συνταγή για χταπόδι πλακί με πατατούλες - Υλικά:

  • 1 μεγάλο χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα του -μπήγοντας τον δείκτη μας και τραβώντας. Γυρίζουμε την κουκούλα του, τα μέσα έξω, αφαιρούμε ότι έχει μέσα (κρατώντας μόνο τον ολό, δηλαδή το αυγό). Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια (αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα αν είναι μικρό ή το κόβουμε σε μπουκιές αν είναι μεγάλο).
  • Να θυμάστε όμως ότι σε ό,τι μέγεθος το κόψετε, μετά το μαγείρεμα θα έχει μικρύνει ο όγκος του κατά το 1/3.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες πάχους από 0,5 εκ. έως 1 εκ. Τις κάνουμε μία στρώση σε βαθύ ταψί. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε δαχτυλίδια-ροδέλες και τα κάνουμε στρώση πάνω στις πατάτες.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις κάνουμε στρώση. Αραδειάζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού επάνω. Προσθέτουμε τα μυρωδικά -δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό- και το σκόρδο.
  • Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το χταπόδι αν είναι φρέσκο είναι συνήθως πολύ αλμυρό). Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε γύρω γύρω καλά στο ταψί να σφραγίσει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30΄στους 170οC. Δεν προσθέτουμε υγρά γιατί το χταπόδι και τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά.

Ταραμοσαλάτα | Εύκολη και γρήγορη συνταγή για το νηστίσιμο τραπέζι

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου