Στρώσε γιορτινό τραπέζι με super νόστιμες συνταγές για να ξεκινήσει όμορφα η νηστεία.
3 Νηστίσιμες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα:
Λαγάνες
Από τον Cool Artisan και στο Facebook.com/Cool Artisan
Υλικά
- 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
- Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
- Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Νηστίσιμο κέικ με γάλα καρύδας
Υλικά
- 230γρ. γάλα καρύδας
- 200γρ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη, ό,τι θέλετε)
- 20γρ. ρούμι ή κονιάκ
- 230γρ. ζάχαρη άχνη
- 300γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 60 γρ. φιστίκι αιγίνης τριμμένο σε σκόνη
- 90 γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
40 γρ. ινδοκάρυδο
Υλικά για γλάσο:
- 70γρ. κουβερτούρα (53%)
- 40γρ. γάλα καρύδας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το γάλα, το λάδι, το ρούμι και την άχνη με έναν αυγοδάρτη για να λιώσει η άχνη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά.
- Ομογενοποιούμε (δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα) και μοιράζουμε σε θήκες για μάφινς ή σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 24 εκ.
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μάφινς για 20’ περίπου ή στους 170 βαθμούς (αέρα) αν έχουμε μια φόρμα για 30’ περίπου.
Γλάσο:
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Μόλις λιώσει την αφήνουμε λίγο στην άκρη και ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα καρύδας λίγο, για να μην το ρίξουμε κρύο στην κουβερτούρα και γίνει πέτρα!
- Το ρίχνουμε χλιαρό, ανακατεύουμε γρήγορα, θα δούμε το γλάσο να σφίγγει λίγο(εννοώ δεν θα είναι τελείως ρευστό!) και μετά από λίγο το ρίχνουμε πάνω στο κέικ μας.
Παρατηρήσεις:
- Η θερμοκρασία ψησίματος βέβαια είναι σχετική. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το φούρνο του. Εγώ είδα ότι είναι καλύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες.
- Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε και περισσότερο φιστίκι αιγίνης, θα γίνει ακόμα πιο ωραίο, όπως επίσης και ινδοκάρυδο.
- Το ρούμι ήταν περισσότερο στην αρχική συνταγή, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει θα σας ξενίσει, οπότε γι’ αυτό το μείωσα. Μου άρεσε όμως πολύ με το συνδυασμό της καρύδας.
- Αν η κουβερτούρα έχει ποσοστό κακάου κάτω από 53%, αυξάνουμε λίγο τα γραμμάρια(περίπου 20γρ. περισσότερο)
- Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, μπορείτε και κάποιο άλλο λάδι, απλά ήθελα να έχω πιο έντονη τη γεύση της καρύδας και έβαλα ένα ήπιο φυτικό έλαιο.
Μύδια Αχνιστά
Υλικά
- 1 κιλό Μύδια (πολύ καλά καθαρισμένα)
- 1 φλ. Κρασί λευκό
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- 1 κ.σ. πολτό Σκόρδου
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. Μαϊντανό
- 1 Πιπεριά τσίλι
- 1 Λεμόνι (ξύσμα)
Εκτέλεση
- Πάνω σε δυνατή φωτιά, αφήνω το τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνω τα μύδια και αμέσως προσθέτω το κρασί, το πιπέρι και το σκόρδο.
- Μαγειρεύω για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξουν όλα. Πριν να τα αποσύρω από την φωτιά, ρίχνω το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με τον μαϊντανό, το τσίλι, το ξύσμα λεμονιού.
- Σερβίρω με φρυγανισμένο ψωμί και επιπλέον φύλλα μαϊντανού.