Όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουµε αν θα γυµναστούµε ή όχι, εµπίπτουµε σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: σε αυτούς που διαθέτουν εσωτερικό κίνητρο για να σηκωθούν και να τρέξουν και σ’ εκείνους που ζουν για να κάθονται. Τι είναι αυτό που υπαγορεύει τη δική σου θέση; Σε πρόσφατη µελέτη από το Πανεπιστήµιο του Μιζούρι αποκαλύπτεται πως υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάθεση κάποιου για γυµναστική.
Οι ερευνητές βρήκαν πως τα πιο δραστήρια πειραµατόζωα στο εργαστήριο είχαν περισσότερους υποδοχείς ντοπαµίνης, του χηµικού που σε κάνει να νιώθεις καλά, που τους παρείχε διάθεση για άσκηση, ενώ τα πιο οκνηρά είχαν λιγότερους από αυτούς τους υποδοχείς. Ωστόσο, οι ειδικοί επισηµαίνουν πως ακόµη κι αν έχεις µικρότερη προδιάθεση για κίνηση, µπορείς να αλλάξεις τη µοίρα σου.
Δες τα tips διανοητικής δύναµης των επαγγελµατιών για να γίνεις πρόθυµη να ξεκινήσεις γυµναστήριο.
Σκέψου δραστήρια
Απλώς και µόνο το να πιστεύεις ότι ορίζεις την πορεία της φυσικής σου κατάστασης µπορεί να σε κινητοποιήσει να γυµναστείς. Σε µελέτη από το Βρετανικό Πανεπιστήµιο Κολούµπια αδρανείς άνθρωποι που τους είπαν πως τα γονίδια επηρεάζουν το επίπεδο δραστηριότητας ενός ανθρώπου δήλωσαν ότι αµφισβήτησαν την ικανότητά τους να γυµνάζονται και έδειξαν µικρή ή καθόλου πρόθεση να πάνε στο γυµναστήριο. Εκείνοι, όµως, που τους είπαν πως το περιβάλλον παίζει επίσης ρόλο ανέφεραν σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και κίνητρα να φορέσουν τα αθλητικά τους και να ιδρώσουν.