Όταν ακούμε τη λέξη πρωτεΐνη, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το κρέας. Είναι αυτή η πρώτη σκέψη σωστή;
Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα 3 απαραίτητα μακροθρεπτικά στοιχεία της διατροφής μας (τα άλλα δύο είναι οι υδατάνθρακες και το λίπος). Για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη, πρέπει να καταναλώνουμε το 15 με 20% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
Ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη;
→ Αν για παράδειγμα ένας άνδρας καταναλώνει 2500 θερμίδες την ημέρα→ 375-500 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη, δηλαδή 93 με 125 γρ ημερησίως.
→ Αντίστοιχα, μια γυναίκα αν καταναλώνει 1700 θερμίδες την ημέρα → 255-340 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνη, δηλαδή 63 με 85 γρ ημερησίως.
Δες επίσης:Άκρως καλοκαιρινή σούπα αβοκάντο με αγγούρι: νόστιμη και light
Ποιες είναι οι πηγές πρωτεΐνης;
-Φυσικά και οι πιο πλούσιες πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας.
Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το χοιρινό, το κυνήγι, το ψάρι, τα θαλασσινά και το τυρί δίνουν 8 γρ πρωτεΐνης στα 30 γρ τροφίμου.
Το ίδιο δίνει και ένα αυγό.
-Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που μας δίνουν αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό.
Τα όσπρια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και γενικά τα αμυλούχα δίνουν και αυτά. Δηλαδή, για παράδειγμα, 30 γρ φασόλια δίνουν 10 γρ πρωτεΐνης, μια μικρή πατάτα δίνει περίπου 3 γρ, ενώ 1 φλιτζάνι σαλάτα δίνει 2 γρ.
Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως κάποιος μέσα στην ημέρα του, μπορεί να μην καταναλώσει τροφές ζωικής προέλευσης ή γενικότερα να ακολουθεί ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής, αλλά και πάλι να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού του σε πρωτεΐνη.
Δες επίσης:Θες ενέργεια; 3 τροφές χωρίς καφεΐνη που σε τονώνουν
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όταν δεν τρώμε ζωικά προϊόντα είναι τι συνδυασμούς θα κάνουμε για να έχουμε πιο ποιοτική πρωτεΐνη. Τι εννοώ με αυτό;
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr
→
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr