Από την Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com
Ποια είναι η σχέση της διαιτολόγου με το φαγητό
Ως διαιτολόγος έχω περάσει πολύ χρόνο βοηθώντας ανθρώπους να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στο φαγητό. Να αλλάξουν τις συνήθειές τους αποκτώντας άλλες πιο ωφέλιμες για την υγεία και να αποβάλλουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις.
Κατά τη διάρκεια αυτών των αλλαγών έχω ακούσει πολλές φορές την φράση «έφαγα κάτι που δεν έπρεπε και θέλω αυτήν την εβδομάδα να μου βάλεις κάτι αυστηρό». Όταν το ακούω αυτό νιώθω έναν μικρό θυμό μέσα μου.
Για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει το «κακό» φαγητό και το «καλό» φαγητό. Υπάρχει η αίσθηση ότι για να κάνει κανείς δίαιτα θα πρέπει να βγάλει από τη ζωή του ο,τιδήποτε νόστιμο και ότι εάν τολμήσει να φάει κάτι λιπαρό ή με ζάχαρη θα πρέπει στη συνέχεια να τιμωρηθεί για αυτό.
Διάβασε επίσης: Θέλεις τοπικό αδυνάτισμα στην περιφέρεια; Αυτά είναι τα 10 tips του ειδικού
Προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ τα θρεπτικά φαγητά και πιστεύω ακράδαντα ότι η διατροφή μας πρέπει να στηρίζεται σε αυτά τις περισσότερες φορές. Αλλά το «περισσότερες φορές» δεν σημαίνει «πάντα».
Μου αρέσει πάρα πολύ να ανακατασκευάζω συνταγές και να προσπαθώ να βρίσκω πιο υγιεινές εκδοχές από αγαπημένα μου φαγητά, αλλά νομίζω ότι μερικές φορές πρέπει απλά να φαει κανείς κάτι έτσι ακιβώς όπως είναι.
Να απολαύσουμε κάτι ιδιαίτερο. Χωρίς να είναι λάθος. Μάλιστα δεν είναι καθόλου λάθος. Ο πλήρης αποκλεισμός ποτέ δεν οδηγεί σε κάτι καλό.
Τύψεις και ενοχές δε χωρούν στο φαγητό
Πρέπει μερικές φορές να απολαμβάνουμε κάποια πράγματα χωρίς τύψεις και ενοχές. Αυτά τα δύο είναι οι εχθροί της καλής υγείας.
Οι ενοχές μας είναι αυτές που μας οδηγούν στο να πούμε «Ε, αφού τη χάλασα τη δίαιτα τρώγοντας πίτσα, ας φάω και την τούρτα τώρα». Οι τύψεις είναι αυτές που μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι επειδή δεν φάγαμε σωστά σε ένα γεύμα ή για μία μέρα τότε η όλη προσπάθειά μας ήταν μία πλήρης αποτυχία.