Μια συνταγή του Γαβριήλ Νικολαΐδη, aka Cool Artisan. Βρες εδώ περισσότερες συνταγές του.
H πιο δροσερή και ανάλαφρη εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής για μπανόφι με έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο προσθέτωντας ένα μόνο extra συστατικό, το lime! Είναι ένα υλικό που αλλάζει εντελώς το DNA του μπανόφι και του δίνει μια νέα διάσταση.
Σταφιδόψωμο με κουάκερ και μέλι | Η πιο υγιεινή εναλλακτική είναι και υπέροχο πρωινό
Μπανόφι με έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο - Υλικά:
Για τη βάση
- 1 κουτί (250 γρ.) μπισκότα τύπου digestive
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για τη γέμιση
- 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα, dulce de leche
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- Ξύσμα από μισό λάιμ
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
Για το στήσιμο
- 3 μπανάνες, ώριμες
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από ένα λάιμ
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες προκειμένου να μετατραπεί σε dulce de leche και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε πολύ καλά στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
- Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο.
- Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Όταν το μείγμα πάρει τη μορφή άμμου το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 50 γρ. σοκολάτα.
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να πάει παντού.
- Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου στη βάση μιας φόρμας (26 εκ. διάμετρος) και την πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού.
- Είναι σημαντικό να φτιάξουμε χείλος γύρω γύρω.
- Βάζουμε τη φόρμα με τη βάση μπισκότου στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει και να κρυώσει το μπισκότο, για 15-20 λεπτά.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά, σε χαμηλή φωτιά.
- Αδειάζουμε εκεί μέσα τα ζαχαρούχα
- Ρίχνουμε το ξύσμα lime και τα 100 γρ. σοκολάτα, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Βγάζουμε το μπισκότο από το ψυγείο, ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω στη βάση και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, περίπου 2-3 ώρες.
- Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε της μπανάνες κόβοντάς τις σε φέτες και ανακατεύοντας τις με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
- Βάζουμε τις μπανάνες πάνω στο γλυκό μας και από πάνω βάζουμε τη σαντιγί.
- Σερβίρουμε με ξύσμα lime.
Συνταγή για κέικ με γιαούρτι | Πιο νόστιμο, πιο υγιεινό, πιο αφράτο