Κλασική συνταγή για μοσχάρι στιφάδο
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στρογγυλά καθαρισμένα, ολόκληρα
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι κιλότο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 600 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά ντομάτα πολτός
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 ξυλάκια κανέλα
- 5 γαρίφαλα
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μαρινάτα
- 2 φλιτζάνια κρασί Μαυροδάφνη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι
Εκτέλεση
1. Κόβετε το κρέας σε μεγάλες μερίδες. Σε βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάτας και τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού φροντίζοντας να σκεπάζονται καλά από αυτήν. Τα αφήνετε στο ψυγείο 12 ώρες, φροντίζοντας να γυρίζετε κατά διαστήματα τα κομμάτια πάνω κάτω.
2. Βγάζετε τις μερίδες του κρέατος από τη μαρινάτα, κρατάτε στην άκρη το υγρό και αφήνετε το κρέας να στραγγίσει. Σκουπίζετε με αντικολλητικό χαρτί, ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν οι μερίδες. Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα στο ίδιο λάδι τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
3. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε τις μερίδες του κρέατος τη μια δίπλα στην άλλη. Προσθέτετε τα ντοματάκια, το σκόρδο, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Διαλύετε τον ντοματοπολτό στο ζουμί της μαρινάτας που κρατήσατε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνετε 1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειάζεται) και κατόπιν προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να πήξει η σάλτσα.
Πηγή: Κουζίνα και Ποιότητα Ζωής