Και ποιος δεν θέλει το παιδί του να έχει περιέργεια για το κάθε τι; Να του αρέσει να μαθαίνει; Να αποκτά γνώσεις; Και να κάνει ερωτήσεις για τα πάντα; Λατρεύω αυτή την έμφυτη περιέργεια των παιδιών και ως καθηγήτρια έχω έναν λόγο παραπάνω να το θαυμάζω αυτό και να το επικροτώ.
Ωστόσο, τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να μας βομβαρδίζουν με αμέτρητα «γιατί» τις στιγμές που είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάτι άλλο, και κυρίως όταν «πήζουμε» στη δουλειά και δεν προλαβαίνουμε να αρθρώσουμε λέξη. Από τη μία θέλω να απαντάω στο παιδί μου όταν μου κάνει συνεχόμενες ερωτήσεις και να μην το αποθαρρύνω, αλλά από την άλλη δεν έχω πάντα τον χρόνο να του απαντήσω εμπεριστατωμένα και με τρόπο που θα καταλάβει. Σε κάτι τέτοιες στιγμές ακολουθώ τις συμβουλές της Μοντεσσόρι και η αλήθεια είναι ότι κάνουν δουλειά.
Για να μην αφήνετε αναπάντητες τις ερωτήσεις του παιδιού σας, επιλέξτε έναν «ουδέτερο» χρόνο που θα μπορείτε να καθίσετε μαζί του και να συζητήσετε ό,τι θέλει χωρίς να είστε αγχωμένη και να απαντάτε μηχανικά στο παιδί, ή χωρίς να εκνευριστείτε αποθαρρύνοντάς το.
2. «Γιατί»;
Μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στο «γιατί;» είναι στην πραγματικότητα, ρωτώντας «γιατί;»
Ακολουθεί ένα παράδειγμα:
Παιδί: «Γιατί τα πουλιά τρώνε μούρα;»
Γονιός: «Γιατί άραγε τα πουλιά τρώνε μούρα;»
Παιδί: «Μάλλον επειδή είναι νόστιμα».
Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr