Κάθε Παρασκευή οι συνεργάτες σου βγαίνουν για after work ποτά. Όλοι μαζί εκτός από σένα. Μήπως αυτό σημαίνει κάτι; Μήπως είσαι θύμα του mobbing (δηλαδή, δέχεσαι bullying στη δουλειά);
Με προέλευση την αγγλική λέξη mob (παρενόχληση, εκφοβισμός) ο όρος Σύνδρομο Mobbing χρησιμοποιείται για να ορίσει το bullying στη δουλειά και στο χώρο εργασίας γενικότερα.
Η Κάτια δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί και κάθε Κυριακή βράδυ το μυαλό της είναι συνέχεια στην επόμενη μέρα στη δουλειά. Δεν αντέχει τους συναδέλφους της, τα βλέμματά τους, τις σπόντες τους και έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως κάποιος έχει μιλήσει αρνητικά για εκείνη στη διευθύντριά της. Παρόλα αυτά, δεν έχει απτά στοιχεία να κατηγορήσει κάποιον ευθέως γι' αυτή την κατάσταση και αυτό την τρελαίνει και την κάνει να μην θέλει να ξαναπατήσει το πόδι της στο γραφείο. Πώς όμως να παραιτηθεί με αυτή την ανεργία γύρω της;
Αυτό το υποχθόνιο αρνητικό εργασιακό σκηνικό δεν αφορά μόνο την Κάτια αλλά θεωρείται πλέον μία νέα μορφή bullying, γνωστό ως mobbing. Το πρόβλημα με το mobbing είναι πως πρόκειται για μια πιο γενικευμένη κατάσταση σε σχέση με το bullying, που συνήθως αφορά ένα θύτη και ένα θύμα. Στην περίπτωση του mobbing είναι σαν όλοι να έχουν βάλει στο στόχαστρο έναν μόνο εργαζόμενο: τον παρενοχλούν με άμεσους ή πιο έμμεσους τρόπους, τον αφήνουν έξω από τις κοινές δραστηριότητες, τον κάνουν να νιώθει ξένο στοιχείο στην ομάδα και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πάντα κάποιος καλοθελητής που κάνει αρνητικά σχόλια γι' αυτό το πρόσωπο στο διευθυντή.
"Είναι σαν να σε έχουν βάλει στόχο όλοι οι συμμαθητές σου στο σχολείο και να μην ξέρεις γιατί και πως - και κάθε τόσο να σε μαλώνει ο δάσκαλος και να μην καταλαβαίνεις τι έχεις κάνει” προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση η 32χρονη Κάτια, που δουλεύει εδώ και τρία χρόνια στο λογιστήριο μιας οικογενειακής επιχείρησης. "Αν με ρωτήσεις τι συμβαίνει, δεν μπορώ να σου το περιγράψω, σε διαβεβαιώ όμως το αίσθημα του αποκλεισμού και η αίσθηση ότι όλοι περιμένουν πότε θα κάνω το λάθος για να μου το χτυπήσουν, είναι πραγματικά και δεν είναι καθόλου στο μυαλό μου”.