Έχουμε μάθει ότι πρέπει να βρίσκουμε αυτό που μας παθιάζει. Να κυνηγάμε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα και να ασχολούμαστε με υπέρμετρο ζήλο. Μέχρι να συμβεί κάτι και να τα παρατήσουμε μία και καλή.
Υπάρχει μία θεωρία όμως που εξηγεί γιατί συνηθίζουμε να αφήνουμε χόμπι που ενώ λατρέψαμε, μετά από λίγο καιρό δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Yale, πολλοί από εμάς έχουν αυτό που ονομάζεται «σταθερή θεωρία» όταν πρόκειται για τα "πάθη" μας - σκεφτόμαστε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι ως πράγματα που είναι ήδη εκεί έξω, έτοιμα να βρεθούν, έτοιμα να είμαστε αυτομάτως καλοί, αντί να εξελιχθούν με το χρόνο και τη σκληρή δουλειά. Πρέπει να έρθει φυσικά, αλλιώς δεν είναι για εμάς.
Αυτή η νοοτροπία, όμως δεν φαίνεται να μας εξυπηρετεί, όπως δείχνει η μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν μια σταθερή θεωρία ήταν λιγότερο πιθανό να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα ενδιαφέροντά τους. Βασικά, προσπαθώντας να «βρούμε» τα πάθη μας μπορεί να μην ανακαλύψουμε ποτέ νέα πράγματα που θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε. Η λύση; Να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τα πάθη ως πράγματα που πρέπει να αναπτυχθούν, όχι να «σκοντάψουμε» τυχαία πάνω τους. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτή την προοπτική «θεωρία ανάπτυξης».
«Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αναπτύξουν το πάθος τους δεν τους βοηθά μόνο να ενισχύσουν τη θεωρίας ανάπτυξης, αλλά τους κάνει πιο ενεργούς και λιγότερο παθητικούς σε αυτή τη διαδικασία. Βλέποντας ότι υπάρχουν προκλήσεις θα είναι πιθανότερο να προσπαθήσουν παρά να εγκαταλείψουν το πάθος τους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Paul O'Keefe.
Πώς θα εξελίξεις και θα μείνεις πιστή στο πάθος σου
Δείξε ενδιαφέρον σε αυτά που σου αρέσουν
Μην αφήνεις κάτι που σου αρέσει μόνο και μόνο γιατί δεν είσαι τέλεια σε αυτό. Εξασκήσου όσο περισσότερο μπορείς. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις τη δουλειά σου για να ζωγραφίζεις τοπία, όμως μπορείς να δοκιμάσεις να δώσεις λίγη νομιμότητα στα χόμπι που απολαμβάνεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων σου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αφιερώνεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξασκηθείς κάθε εβδομάδα ή απλώς αλλάζεις τον τρόπο που μιλάς για το πάθος σου. Αν μειώνεις ή δεν ασχολείσαι καθόλου με τα χόμπι σου, προσπάθησε να αλλάξεις τη στάση σου σε μια πιο θετική.
Επένδυσε στα χόμπι σου
Παρακολούθησε ένα σεμινάριο, ένα workshop ή οτιδήποτε μπορεί να σε βελτιώσει σχετικά με το χόμπι που αγαπάς. Δεν χρειάζεται να έχεις στόχο κάποιο βραβείο ή πτυχίο αλλά την προσωπική σου εξέλιξη.
Θυμήσου γιατί το απολαμβάνεις
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς απογοητευμένη από τη σκληρή δουλειά ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις κάνε μια λίστα με το τι σου αρέσει σε αυτό το χόμπι ή το πάθος σου. Είναι η ικανοποίηση που αντλείς όταν λύνεις ένα σταυρόλεξο; Η ηρεμία που πηγάζει από την εξάσκηση στην κιθάρα; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτά τα θετικά αντισταθμίζουν την απογοήτευση του να μην νιώθεις πάντα καλός σε ό, τι κι αν ακολουθείς.