Μια από τις παγκόσμιες τάσεις που παρατηρήσαμε στη βιομηχανία του φαγητού το 2018, και που θα μας απασχολήσει και το 2019, ήταν ο όρος "mindfulness". Η ανάγκη να πάρουμε τον έλεγχο της τροφής μας στα χέρια μας φαντάζει αρκετά επιτακτική, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε την υγεία μας αλλά και να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
"Mindful choises" διαβάζουμε και ακούμε αρκετά συχνά, βλέποντας την άνοδο μίας ολιστικής προσέγγισης πάνω στο φαγητό, που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με όρους όπως οργανικό, vegan και raw, αλλά με το να γνωρίζουμε τι και γιατί τρώμε και από που προέρχονται οι τροφές που καταναλώνουμε. Ως σύγχρονοι καταναλωτές δεν θέλουμε μόνο να επιτύχουμε piece of mind, αλλά να αποκτήσουμε ευεξία μέσα από τη διατροφή μας, χωρίς στέρηση. Οι δίαιτες άλλωστε είναι ξεπερασμένες.
Οι επιλογές μας γίνονται με κριτήρια που ξεφεύγουν από την ξενομανία που μας ταλαιπώρησε στα 90s και 00s, κι έχουν πλέον ως γνώμονα την εντοπιότητα, την εποχικότητα, το ηθικό εμπόριο και φυσικά τη γνώση. Η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο βήμα για να κάνεις σωστές επιλογές στη διατροφή σου είτε μαγειρεύεις εσύ είτε επιλέγεις να φας έξω. Το "αληθινό" φαγητό αποτελεί την πιο hot τάση αυτή τη στιγμή στον δυτικό κόσμο - πράγμα αστείο αν αναλογιστούμε ότι θα έπρεπε να ήταν για τον καθένα μας τρόπος ζωής.
Η cucina povera, που οι Ιταλοί υμνούν μέσα από τα πιο απλά και ταυτόχρονα φανταστικά πιάτα τους, έχει να κάνει με την ανάδειξη της πρώτης ύλης. Ένα πολύ καλό υλικό δεν χρειάζεται να κρυφτεί, παρά μόνο να αναδειχθεί με ελάχιστα καλά συστατικά. Pasta, pomodoro και basilico θα χρησιμοποιήσουν οι γείτονές μας για να φτιάξουν το πιο μίνιμαλ πιάτο τους που θέλει περισσότερη τέχνη από όσο νομίζεις.
Στην ελληνική αγορά, μπορούμε να απαρνηθούμε επιτέλους τη ρόκα - παρμεζάνα για τα εκπληκτικά Π.Ο.Π τυριά και αλλαντικά μας, για τα άγρια χόρτα, για τα βότανα και τα μυρωδικά μας και φυσικά για τις άλλες τόσες υπέροχες πρώτες ύλες που έχουμε ακόμα την τύχη να μας χαρίζει το μεσογειακό μας κλίμα.
Mindfulness στο φαγητό: η παγκόσμια τάση στην κουζίνα σου
Για να κάνεις την αρχή, θα πρέπει να μυηθείς στη φιλοσοφία του "mindfull eating": είμαι παρούσα την ώρα που επιλέγω την τροφή μου και τρώω. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνεις να ακούς το σώμα σου όταν πεινάει πραγματικά, να επιλέγεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις σκεπτόμενη αρκετές παραμέτρους (εποχικότητα, συσκευασία, ονομασία προέλευσης, όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, συστατικά που γνωρίζεις) και να εξοικειώνεσαι με την τροφή σου, βλέποντάς τη πάντα ως πρώτη ύλη και όχι σαν επεξεργασμένο κατασκεύασμα.
Η φιλοσοφία του mindfulness μάς καλεί ουσιαστικά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε τι πραγματικά θέλουμε να βάζουμε στον οργανισμό μας. Έξω από την κουζίνα μας, η τάση του "αληθινού" φαγητού και της φιλοσοφίας γύρω από αυτό που διαμορφώνει την αγορά, παίρνει σάρκα και οστά σε αξιόλογα projects που ξεφεύγουν από την υψηλή γαστρονομία και εφαρμόζονται στο casual dining. Οι μάγειρες ψάχνουν ολοένα και περισσότερο τα προϊόντα τους, γίνονται πιο ευαίσθητοι πάνω στο θέμα του food waste, επανεφευρίσκουν την απλότητα, δίνουν θερμιδική αξία στα πιάτα τους και ενδιαφέρονται τόσο για την τέρψη όσο και για τη βιωσιμότητα. Είμαστε σε έναν δύσκολο αλλά καλό δρόμο.