Ας υποθέσουμε ότι ανακάλυψες ότι ο σύντροφός σου υπήρξε άπιστος απέναντί σου! Και, αφού πέρασες από τα στάδια της οργής, του θυμού και της θλίψης, αναρωτιέσαι εάν αξίζει τον κόπο να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Έχει νόημα να τον συγχωρέσεις; Ή από τη στιγμή που ήταν άπιστος μια φορά είναι (σχεδόν) σίγουρο ότι θα το ξανακάνει; Ποια είναι η γνώμη ενός συμβούλου σχέσεων;
Πότε ένας άντρας γίνεται άπιστος;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία απάντηση. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με τον άνθρωπο αλλά και την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο σχέσεων David Bennett, «έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στην απιστία δεν έχουν όλοι κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να επιθυμούν περισσότερες σεξουαλικές εμπειρίες. Άλλοι βρέθηκαν σε μια ευάλωτη στιγμή (π.χ. είχαν μεθύσει). Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες είναι ο ορμονικός: Όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία».
Μια φορά άπιστος σημαίνει πάντα άπιστος;
«Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι η πλέον αξιόπιστη ένδειξη του εάν κάποιος θα απιστήσει είναι ότι το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν», λέει ο ειδικός. Έτσι, εάν γνωρίζεις ότι ο σύντροφός σου έχει τέτοιο ιστορικό, είναι λογικό να φοβάσαι ότι θα το ξανακάνει. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι περιστάσεις. «Εφόσον τα δεδομένα στη σχέση αλλάξουν με τρόπο που να ικανοποιεί την ανάγκη που οδήγησε τον έναν από τους δύο συντρόφους στην απιστία, είναι πολύ πιθανό να μην απιστήσει ξανά. Ή εάν κάποιος άπιστος βρει σε ένα νέο σύντροφο αυτό που πάντα έψαχνε ίσως δεν έχει πλέον λόγους να τον απατήσει».
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι για την απιστία δεν είναι υπεύθυνος κανένας άλλος πέρα από τον σύντροφο που την επέλεξε. «Ακόμα κι αν υποστηρίξει ότι άλλος τον «οδήγησε» εκεί, στην πραγματικότητα φταίει ο ίδιος! Επειδή προτίμησε να είναι άπιστος από το να δώσει τέλος σε μια σχέση που δεν τον ικανοποιούσε».
Διάβασε κι εδώ τι μετράει τελικά για απιστία σε μια σχέση...
Η ετυμηγορία
Εάν έχεις σκοπό να δώσεις μια ευκαιρία σε κάποιον άνθρωπο που έχει φανεί άπιστος στη σχέση του (με σένα ή κάποια άλλη), μπορείς να το κάνεις αλλά... με προσοχή! «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός εάν ήταν να μπλέξω με κάποιον που έχει τέτοιο ιστορικό», λέει ο Bennett. «Οι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι πάρα πολλοί! Το να προσπαθήσεις να τους ελαχιστοποιήσεις μέσα σε μια σχέση είναι πολύ κουραστικό. Και, ας μην κρυβόμαστε, οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιος που το έχει κάνει έχει την τάση να το κάνει ξανά».