Σε μία άκρως σεξιστική έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών αποφάσισαν να αντιδράσουν οι γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της υγείας. Αναρτώντας φωτογραφίες τους με μπικίνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλησαν να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Vascular Surgery με τίτλο «Επικράτηση μη επαγγελματικού περιεχομένου μεταξύ των αγγειοχειρουργών».
H «Φρουτοπία» και άλλες κλασικές παιδικές σειρές επιστρέφουν στο ERTFLIX
Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης (που υπογράφουν άνδρες), θεώρησαν ως «απρεπή ένδυση» τις φωτογραφίες γυναικών με εσώρουχα ή μαγιό. Μάλιστα και προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που χρειάζονταν, έφτιαξαν fake λογαριασμούς στα social media, για να βλέπουν τις αναρτήσεις των επαγγελματιών της υγείας σε Instagram, Facebook και Twitter.
Παρακολουθώντας έτσι χωρίς την συγκατάθεσή τους 480 γιατρούς, κατέληξαν στη θέση ότι το 25% είχε δυνητικά μη επαγγελματικό περιεχόμενο ενώ το 3,4% «ξεκάθαρα μη επαγγελματικό περιεχόμενο». Μεταξύ των κριτηρίων τους για να χαρακτηρίσουν ως μη επαγγελματικό το feed τους ήταν αν έχουν φωτογραφίες όπου πίνουν αλκοόλ ή φοράνε μαγιό.
Δεν άργησαν να προκληθούν αντιδράσεις για την έρευνα αυτή, με γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο της υγείας να αναρτούν συνδυαστικά φωτογραφίες τους από την παραλία αλλά και από τον χώρο που εργάζονται, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στον σεξισμό, το slut shaming και υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης.
Παρόλο που η έρευνα δεν αναφερόταν αποκλειστικά στις γυναίκες, αυτές ήταν που στοχοποιούνταν περισσότερο με τη μελέτη να επικεντρώνεται στα μπικίνι και να δίνει έμφαση στις αναρτήσεις των γυναικών γιατρών.
Καθιερώνοντας το hastag #medbikini, γιατροί, φοιτητές ιατρικής και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας ξεκίνησαν να αντιδρούν και να αναρτούν το δικό τους women empowerment περιεχόμενο.