Το Πάσχα ταξίδεψα στην Κύπρο και ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω τις τοπικές λιχουδιές! Δεν έχω παράπονο, δοκίμασα τα πάντα και μπορώ να σου δώσω μια γεύση!
Καταρχήν να σου πω ότι λατρεύω το χαλούμι και εκεί μπόρεσα να το απολαύσω σε πολλές μορφές! Σκέτο ψητό στη σχάρα μαζί με κυπριακές πίτες (απλό αλλά τέλειο!), σε χαλουμωτή (κάτι σα ζυμαράκι!), σε πιτάκια της σάτζιης (έτσι λέγονται).
Και φυσικά το πασχαλινό έθιμο θέλει φλαούνες, παντού φλαούνες!
Για την παρασκευή της φλαούνας, ετοιμάζεται ο φωκός ή γέμιση, όπως λέγεται, 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ο φωκός ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά, τυρί φλαούνας και χαλούμι και προστίθονται στη συνέχεια σταφίδες και φρέσκος δυόσμος.
Επίσης θα πω ότι ξεχώρισα τη Λεμεσό, η αλήθεια είναι ότι η μαρίνα είναι πολύ ωραία φτιαγμένη και κάνεις ατελείωτες βόλτες δίπλα στη θάλασσα.
Επιπλέον δε θα μπορούσα να μη δοκιμάσω και διάφορους μεζέδες, πχ το κυπριακό λουκάνικο, αλλά ταυτόχρονα δεν κατάλαβα τον παστουρμά και την πάτησα...κάηκα λίγο! Όλα αυτά συνδυασμένα και με ταχίνι, δλδ θα λέγαμε κάτι σαν σως ταχίνι, νερό, λεμόνι, το οποίο άρχισα να το φτιάχνω όταν επέστρεψα!
Πριν συνεχίσω στην επόμενη σελίδα με επιπλέον λιχουδιές, να σου θυμίσω και το project μου με τις τούρτες των ζωδίων! Μπήκαμε στο ζώδιο του Ταύρου και η τούρτα που φτιάξαμε με την Electrolux έχει πολύ μπισκότο, γιατί λένε τους αρέσει! Δες βήμα βήμα πώς θα την φτιάξεις στο βίντεο εδώ.
Περισσότερη Κύπρος στην επόμενη σελίδα.
Θα βρεις επίσης να δοκιμάσεις μάντολες με γεύση τριαντάφυλλο αλλά και χαρούπι!
Αξίζει να κάνεις βόλτα στα χωριά, όπως το Όμοδος, που ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια των κρασοχωριών. Θα πιεις κυπριακό καφέ και θα τον συνοδεύσεις με αρκατένα (παραδοσιακό ψωμί).
Μέχρι την επόμενη φορά,
φιλιά!
Αθηνά