Νηστίσιμα pancakes, όχι μόνο για όσους νηστεύουν, αλλά ακόμα και αν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας.
Τα φυτικά γάλατα αντικαθιστούν μια χαρά το ζωικό και μάλιστα αν βρεις γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού έχουν και μια ωραία γλυκιά γεύση.
Επίσης ένα υποκατάστατο του αυγού είναι ο τριμμένος λιναρόσπορος μέσα σε ζεστό νερό. Δημιουργείται ένας χυλός σαν κόλλα και το χρησιμοποιούν σε πολλές χορτοφαγικές συνταγές. Λιναρόσπορο θα βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά, βιολογικά καταστήματα αλλά πια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Βέβαια μην περιμένεις η γεύση να σας θυμίζει τα κλασικά pancakes, αλλά αποτελούν ένα πολύ ωραίο πρωινό, ειδικά αν τα συνδυάσεις με λιωμένη κουβερτούρα και φράουλες.
Υγιεινά πάνκεικς με βρόμη και μπανάνα σε 4 εύκολες συνταγές χωρίς αλεύρι
Νηστίσιμα πάνκεικς με αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορος σκόνη μέσα σε 3 κουταλιές ζεστό νερό
- 1 3/4 κούπας γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
- 1-2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή λάδι καρύδας αν βρεις
Για σερβίρισμα:
- 50-70 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- ή μέλι
- φρούτα
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα. Ρίχνουμε στη συνέχεια τον χυλό που έχει δημιουργηθεί από το λιναρόσπορο και το νερό (πρέπει να το έχουμε αφήσει 5 λεπτά) και το γάλα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι,που έχουμε βάλει σε φωτιά να κάψει, ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το λάδι που επιλέξαμε.
Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από το χυλό και ρίχνουμε στο τηγάνι, απλώνοντας το ελαφρά. Αφήνουμε να ψηθεί από την κάτω πλευρά και το καταλαβαίνουμε όταν δούμε να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στην πάνω πλευρά και στα πλαινά δείχνει να "ψηλώνει". Με μια σπάτουλα γυρίζουμε προσεχτικά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα, ανασηκώνουμε με τη σπάτουλα ελαφρά να δούμε αν ψήθηκε και αν ναι, το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
Λιώνουμε κουβερτούρα και ρίχνουμε πάνω από τα πανκέικς, με φρούτα ή και μέλι.
Σημειώσεις:
-Το λάδι καρύδας είναι σε στερεή μορφή, διατηρείται στο ψυγείο. Αν το χρησιμοποιήσετε, απλά "κόβετε" με ένα κουταλάκι μικρά κομματάκια και τα ρίχνετε στο τηγάνι, αμέσως λιώνουν.
- Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο γάλα παραπάνω (αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του αλευριού),αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτό το μείγμα.
Από την food blogger Αθηνά Πάνου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr