Follow us

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα

Η Αθηνά Πάνου σε μυεί στην υγιεινή και γευστική διατροφή και σου μαθαίνει να μαγειρεύεις κινόα. Plus: Η σούπερ συνταγή για κινόα με λαχανικά!

Μαθαίνουμε και μαγειρεύουμε την κινόα
Σήμερα ξεκινάμε με μαγειρική, αλλά αν περιμένατε κάποιο παστίτσιο ήκαμιά μπριζόλα, θα σας στενοχωρήσω από τη μια, από την άλλη θα σαςχαροποιήσω γιατί με το σημερινό προσέχω τη διατροφή σας! Επιπλέον με τιμούτρα να εμφανιστώ την επόμενη βδομάδα να δείξω γλυκό αν σας γεμίσω απότώρα με θερμίδες?!

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε τη μαγική κινόα (πείτε το και στο ουδέτερο «το κινόα», το συναντάμε κι έτσι… εδώ για χρόνια ακούγαμε με τον αδερφό μου τις γιαγιάδες να λένε το γιαούρτι «η γιαούρτι» και ξεραινόμασταν στο γέλιο, αλλά έτσι το είχαν μάθει, πώς να τις αλλάξουμε… τώρα στο κινόα θα κολλήσουμε).

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 2

Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουμε με το ρύζι και τα ζυμαρικά και τελευταία μάθαμε και το πληγούρι (δεν αναφέρω την μόδα που έγινε με τον τραχανά, οι παιδικές μου αναμνήσεις δεν μου το επιτρέπουν… άλλη φορά μπορεί και να σας διηγηθώ για το «δωμάτιο τραχανά» στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό ή να μου διηγηθείτε εσείς τις τραχανο-εμπειρίες σας!).

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 3


Τώρα όμως μας συμφέρει πάρα πάρα πολύ να μάθουμε για την κινόα, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα φυτό με μεγάλη διατροφική αξία και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 4

Αν τη δείτε στα γρήγορα βέβαια θα νομίσετε ότι είναι σουσάμι, τόσο μικρή είναι! Περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Είναι μια τροφή ελαφριά, εύπεπτη και χωρίς γλουτένη και φυσικά ανθέλετε να μάθετε περισσότερα, για να μη σας κουράζω και λέτε ότικατάπια εγκυκλοπαίδεια, απλά google it και θα λυθούν όλες οι απορίεςσας. Τη βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και πιθανόν μεγάλα σουπερμάρκετ.

Και για τη σούπερ συνταγή, συνέχισε στη σελίδα ii


Από τότε που την ανακάλυψα, έχω ενθουσιαστεί, γιατί και εύκολα μαγειρεύεται και ξέρω ότι τρώω κάτι που το google το εγκωμιάζει(τι σας έλεγα παραπάνω). Τη μαγειρεύουμε όπως το πληγούρι ή κάποιο ρύζι.

Μια κούπα κινόα, δύο κούπες νερό, μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 15’ περίπου και τατατα έτοιμο!

Α ναι, ξέχασα, συμπληρώνουμε στη συνέχεια με ό,τι λαχανικά, μυρωδικά – εεε και τυριά(κατά προτίμηση λευκά) - θέλουμε.

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 5

Να μην ξεχάσω να σας πω βέβαια και μου φωνάζετε μετά, ότι το πρώτο βήμα είναι να μουλιάσουμε την κινόα και να την στραγγίσουμε στη συνέχεια, τρίβοντας τους σπόρους ελαφρά, για να φύγει η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα τους.

Όταν είναι έτοιμη, θα παρατηρήσετε ότι τα σποράκια φούσκωσαν κι έγιναν σχετικά διαφανή, μην τρομάξετε, είναι έτοιμα!

Λίγο αφράτεμα με το πιρούνι και όσο κρυώνει ανοίξτε το ψυγείο, βρείτε διάφορα λαχανικά (εντάξει, δεν μπορεί να μην έχετε μια ντομάτα και μια πιπεριά έστω) και αρχίστε να ψιλοκόβετε, πρώτον για να χαλαρώσετε και δεύτερον γιατί θα έχετε πεινάσει.

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 6

Φτιάχνετε λοιπόν ό,τι σαλάτα θέλετε με βάση την κινόα (αναμειγνύετε και με όσπρια ή τόνο αν θέλετε), όπως επίσης μπορείτε να συνοδέψετε ένα κοτόπουλο αντί για ρύζι, κάνοντας την τσαχπινιά να βάλετε στο νερό που βράζετε την κινόα κάποιον ζωμό και τέλος μπορείτε να τη βάλετε στο ταπεράκι και έτοιμο το φαγητό για τη δουλειά! Ορίστε μόλις βρήκατε άλλη μια απάντηση στο «τι να φτιάξω να πάρω μαζί μου».


Η σούπερ συνταγή για κινόα με λαχανικά στη σελίδα iii


Νομίζω σας κατατόπισα, οπότε σας περιμένει η συνταγή:

Love to Cook: Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε την κινόα - εικόνα 7


Υλικά συνταγής « Κινόα με λαχανικά»
(4 μερίδες ως συνοδευτικό/2 ως ελαφρύ γεύμα)
1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό
½ κύβο ζωμό λαχανικών/κότας ή σε μορφή ζελεδάκι
? κούπας ελαιόλαδο
Χυμός λεμονιού (ανάλογα με τα γούστα σας)
1/3 ματσάκι μαιντανός
1/3 ματσάκι δυόσμος
1 κίτρινη πιπεριά
1 κούπα ντοματίνια
50-100γρ. φέτα
Αλάτι – πιπέρι
(τα υλικά δεν είναι δεσμευτικά όπως και η ποσότητα λαδιού κτλ)


Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με νερό για 1-2’ και στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι.Μετράμε δύο κούπες νερό, το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κινόα και βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ζωμό τον ρίχνουμε και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 13-15’.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Πλένουμε και στεγνώνουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο και τα ψιλοκόβουμε. Ομοίως ντοματίνια και πιπεριά.

Μόλις η κινόα είναι έτοιμη (έχει απορροφηθεί το νερό και έχει φουσκώσει), αποσύρουμε από τη φωτιά και αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.

Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε λάδι και λεμόνι και αν θέλουμε πάλι λίγο αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας τη γεύση. Στο σερβίρισμα τρίβουμε και φέτα. Μπορεί επίσης να μπει στο ψυγείο και στη συνέχεια να καταναλωθεί κρύα, οπότε και θα έχουν δέσει όλες οι γεύσεις.

Εύκολο ε?!

Φιλιά και…keep cooking!

Αθηνά
www.sugarbuzz.gr

Previous:
Δες όλα τα posts του Blog Love to Cook από την Αθηνά Πάνου!


Aπαγορεύεταιηοποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ήμεοποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτεςθαδιώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας καιτονποινικό κώδικα..

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr