Τον τελευταίο καιρό μπορώ να σου πω ότι ψάχνω για πιο υγιεινά προιόντα, όπως το αλεύρι ζέας ή η ζάχαρη καρύδας. Αν δεν έχεις ακούσει το αλεύρι ζέας ή αλλιώς αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι.
Η Ζέα αποτελούσε από τα σημαντικότερα προϊόντα διατροφής των αρχαίων Ελλήνων καθώς δεν είναι τυχαίο ότι ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το «ζείδωρος» δηλαδή αυτόν που δωρίζει την ζωή.
Είναι από τα πρώτα δημητριακά που αξιοποίησε ο άνθρωπος και η θρεπτική αξία του είναι αναμφισβήτητη.
Η ζέα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχει το βασικό αμινοξύ λυσίνη (Lycin) που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Λόγω της μεγάλης ποσότητας μαγνησίου κάνει τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν πιο εύπεπτα. Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα και σίγουρα πιο θρεπτικά .
Οπότε σ αυτά τα μπισκότα πειραματίστηκα με το συγκεκριμένο αλεύρι. Επιπλέον ήθελα να αποφύγω τη ζάχαρη και το βούτυρο, οπότε και χρησιμοποίησα φυτικά υποκατάστατα. Η ζάχαρη καρύδας και το σιρόπι αγαύης είναι φυτικά γλυκαντικά, όπως επίσης το αντί για βούτυρο έβαλα λάδι καρύδας και αμυγδαλοβούτυρο.
Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά έχουν θερμίδες, αλλά όταν λέμε υγιεινά εννοούμε να έχουν θρεπτικά συστατικά και όχι τα βλαβερά που έχει η ζάχαρη.
Τώρα φυσικά για άλλες συνταγές μπισκότων μπορείτε να ανατρέξετε και στο βιβλίο μου με τα Cookies εδώ!
Και να θες και μια πρόταση για κάτι γλυκό εντελώς (!), τότε μην ξεχάσεις να δεις το βιντεάκι πώς να φτιάξεις την παρακάτω πανεύκολη τούρτα!
Και η συνταγή για τα μπισκότα στη δεύτερη σελίδα:
Υλικά:
(περίπου 24 τμχ αναλόγως το μέγεθος)
1 1/2 κούπα αλεύρι ζέας
1 κούπα νιφάδες βρώμης
60γρ. αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο ή ταχίνι
50γρ. λάδι καρύδας
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα
2 αυγά
1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας
1/4 κούπας σιρόπι αγαύης
100γρ. σοκολάτας υγείας με στέβια
Αρχικά λιώνετε το λάδι καρύδας σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά, διότι βρίσκεται σε στέρεη μορφή.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι ζέας, τις νιφάδες βρώμης, τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα, τη ζάχαρη καρύδας. Ρίχνετε τα αυγά, το λιωμένο λάδι καρύδας, το αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο ή ταχίνι και ανακατεύετε με το χέρι σας ώστε να υγρανθούν τα στερεά και να προκύψει μια ζύμη (μπορεί να τρίβεται ελάχιστα).
Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη ρίχνετε στη ζύμη και ζυμώνετε ελαφρά να πάνε παντού τα κομματάκια.
Βάζετε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και πλάθετε μπαλάκια ζύμης, τα τοποθετείτε στο ταψί και τα πατάτε ελαφρά.
Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς αέρα (προθερμασμένος φούρνος) για 11'-12' περίπου.
Όλα τα ιδιαίτερα υλικά τα βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά.
Φιλιά!
Αθηνά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr