Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας πέρασε και μαζί με τις ευχάριστες αναμνήσεις, σου έμεινε και το έξτρα φούσκωμα από γιορτινά τραπέζια και γλυκά. Δες μερικές light συνταγές που μπορείς να παίρνεις στο γραφείο τις επόμενες μέρες για να να ξεφουσκώσεις άμεσα και να χάσεις τα περιττά κιλά.
Συνταγή για αλμυρή τάρτα με βρετανικό μπέικον και αγκινάρες
Μπισκότα με φυστικοβούτυρο μόνο με 3 υλικά
1.Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 2 φλ. χοντρές φακές
- 4½ φλ. νερό
- 1½ φλ. πλιγούρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι. Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.
Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια.
Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.
2.Vegan σαλάτα με κινόα και αβοκάντο
Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 κούπα πιπεριές κομμένες σε κύβους (κόκκινο και πράσινο)
- 1 /2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- Κρέμα μπαλσάμικο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε την κινόα.
Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε την κινόα να κρυώσει πριν φτιάξουμε τη σαλάτα
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το αβοκάντο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Γαρνίρουμε με 5-6 φέτες ώριμο αβοκάντο.
Προαιρετικά σερβίρουμε με κρέμα μπαλσάμικο.
3.Βελουτέ πράσου
Από την Αργυρώ ΜπαρμπαρίγουΥλικά συνταγής
- 5 μεγάλα πράσα
- 2 κολοκύθια
- 1 λίτρο ζωμός κότας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 ml κρέμα γάλακτος light
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε το άσπρο μέρος τους, που είναι και το πιο τρυφερό, σε φέτες. Κρατάμε μερικά πράσινα φύλλα για το γαρνίρισμα. Τρίβουμε το κολοκύθι –μόνο το πράσινο μέρος– σε χοντρό τρίφτη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα πράσα, το κολοκύθι και το ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα για 20-25΄ να μαλακώσουν τα πράσα. Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Κόβουμε μακρόστενες λωρίδες από τα φύλλα του πράσου και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε τη βελουτέ με τα σοταρισμένα πράσα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος light.
4.Μπάρες με βρόμη και μπανάνα
Από τον Στέλιο ΠαρλιάροΥλικά
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 75 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη
- 50 γρ. μέλι
- 350 γρ. νιφάδες βρόμης
- 50 γρ. φουντούκια, κοπανισμένα
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 μπανάνες πολτοποιημένες
Λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φουντούκι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βρόμη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε την μπανάνα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο χαμηλό τσέρκι ή ταψάκι περίπου 20?20 εκ. και ύψους 2 εκ. Το πιέζουμε προς τα κάτω να ισιώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Tip
Μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα γάλακτος σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων και μ’ αυτή να αλείψουμε τις ράβδους.