Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της κρητικής κουζίνας είναι τα καλιτσούνια ή αλλιώς λυχναράκια. Είναι ένα τέλειο και πεντανόστιμο ορεκτικό για γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο. Δες παρακάτω τη συνταγή για να τα φτιάξεις εύκολα.
Συνταγή για τυρόπιτα με κασέρι, φέτα, γραβιέρα | Ένα από τα πιο κλασικά και λαχταριστά πιάτα
Συνταγή για λυχναράκια | Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- 2 βιολογικά αβγά
- 4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
- 1 μπέικιν πάουντερ
- Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)
Για τη γέμιση:
- 1½ κιλό φρέσκια μυζήθρα
- 2 βιολογικά αβγά
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- λίγη κανέλα
- 1 αυγό για το άλειμμα
- κανέλα και σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και το γάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει και το χυμό ποστοκαλιού.Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ χωρίς να ζυμώνουμε για πολύ τα υλικά για να μην γίνει σφιχτή η ζύμη. Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε σκεπασμένη μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια.Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον πλάστη σε πάχος 1 εκατοστό και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι (ανάποδα).Τοποθετούμε σε κάθε στρογγυλό φύλλο ένα μπαλάκι από τη γέμιση και το πιέζουμε ελαφρώς. Για να δώσουμε το σχήμα της φωτογραφίας <<τσιμπάμε την ζύμη >> γύρω γύρω απο κάθε στρογγυλό φύλλο.Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω το κάθε λυχναράκι. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σουσάμι . Ψήνουμε σε φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Από τη μαμά της Ισαβέλας Κοντολαιμάκη, της κυρίας Ειρήνης, Κρήτη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr