Η τακτοποίηση και η οργάνωση αποτελούν ευκαιρίες για να επανασυνδεθείς με το σπίτι σου. Στο βιβλίο της, The Life-Changing Magic of Tidying Up, η Marie Kondo διακρίνει δύο τύπους: μία γιορτή τακτοποίησης στην οποία αποφασίζεις ποια αντικείμενα σου σού φέρνουν χαρά και το καθημερινό συμμάζεμα όπου συνεπάγεται η κανονική συντήρηση του χώρου.
Η κουζίνα είναι ένας χώρος που πρέπει να παραμένει πάντα τακτοποιημένος, καθώς αποθηκεύεις τρόφιμα που χρειάζονται συνεχώς αναπλήρωση ή αντικατάσταση. Η Marie Kondo παραθέτει τις προτάσεις της για να δημιουργήσεις μία κουζίνα που θα σου φέρνει χαρά αλλά και θα ελαχιστοποιεί τα σπατάλη τροφίμων (και συνεπώς της ενέργειας και των χρημάτων σου).
Κάνε το τεστ της "χαράς"
Όπως ακριβώς αξιολογείς τα ρούχα ή τα αξεσουάρ που σε κάνουν χαρούμενη, έτσι μπορείς να κινηθείς και με τα τρόφιμα. Εξέτασε σε ποια φρούτα, λαχανικά, κρέατα και σνακ ανταποκρίνεται καλά το σώμα σου. Αγόρασε προϊόντα που είσαι ενθουσιασμένη να δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάποια συγκεκριμένα λαχανικά μόνο και μόνο επειδή νιώθεις υποχρέωση να τα φας γιατί κάνουν καλό στην υγεία σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τα απορρίμματα. Ωστόσο, μπορεί να μαλακώσουν στο πίσω μέρος του ψυγείου σας, επειδή δεν έχετε την πρόθεση να τα φάτε ποτέ. Ερευνήστε και δοκιμάστε εναλλακτικά φρούτα και λαχανικά που μπορεί να παρέχουν τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά απολαμβάνετε το φαγητό! Ή, εξοικειωθείτε με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ίδιου λαχανικού, που μπορεί να σας προσελκύσει περισσότερο.