Μια τέλεια συνταγή για να κάνεις τραπέζι σε φίλους σου και πραγματικά να εντυπωσιάσεις. Δες παρακάτω πώς θα φτιάξεις κότσι στη γάστρα με πουρέ πατάτας και καρότου.
Συνταγή για γεμιστά λαχανικά με ρύζι
Κότσι στη γάστρα με πουρέ πατάτας και καρότου
Υλικά για το κότσι (για 2 άτομα):
- 1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
- αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
- 1 κύβο ζωμός λαχανικών
- 100 ml ελαιόλαδο
- χυμό ενός λεμονιού
Υλικά για το συνοδευτικό (πουρές από πατάτα και καρότο):
- 3 πατάτες μεγαλούτσικες
- 3 καρότα μεγάλα
- αλάτι – πιπέρι – λίγο ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού
- τα 5 σκόρδα της γάστρας
Υλικά για το μαρινάρισμα:
- αλάτι – πιπέρι
- σκόνη μουστάρδας
- μπύρα για μαρινάρισμα
- 2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την συνταγή μας, πλένοντας καλά το κότσι του χοιρινού μας, το στεγνώνουμε και το χαράζουμε.
Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος
Το γεμίζουμε με μπύρα μέχρι να σκεπαστεί (αν δε σκεπαστεί πολύ καλά, όπως εμένα, απλά το γυρίζουμε σταδιακά) προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης
Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, αναποδογυρίζοντας το συχνά.
Το βγάζουμε από τη μπύρα, πετάμε την μαρινάδα και το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Στον πάτο της γάστρας βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο μαςν χυμό από ένα λεμόνι, ένα κύβο λαχανικών (αφού το λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγη ρίγανη και ένα κλωναράκι ακόμα δεντρολίβανο από πάνω.
Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες).
Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη γάστρα, ψήνεται με τα ζουμιά του.
Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς κελσίου για 3,5 με 4 ώρες.
Το μυστικό του ψησίματος είναι να προθερμάνουμε πολύ καλά το φούρνο και γι΄αυτό πριν τοποθετήσουμε τη γάστρα ανάβουμε στο φουλ το φούρνο και όταν βάλουμε τη γάστρα το χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας και καρότου.
Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι.
Αφού βράσουν, τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουνε πουρές.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι μας, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα μας, τα ανακατεύουμε πολύ καλά και ο πουρές μας είναι έτοιμος.
Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από το πουρέ.
Από τη μαμά της Ελένης Γκίκα, την Κυρία Ελισσάβετ, Συκιές Θεσσαλονίκης