Κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, πορτοκάλι και δεντρολίβανο | Η κλασική νόστιμη επιλογή για όλη την οικογένεια

Μια ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό ή και το βραδινό μας.

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM TEAM

Μια ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό ή και το βραδινό μας δεν είναι άλλη από το κοτόπουλο. Ειδικότερα, πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, που ικανοποιεί και τις ανάγκες όσων βρίσκονται σε ειδική διατροφή απώλειας βάρους, καθώς είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Επειδή λοιπόν το κλασικό είναι πάντα της μόδας και αυτό ισχύει κατά πολύ και στις γευστικές μας επιλογές, αφού λατρεύουμε να γευόμαστε οτιδήποτε μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια, αγαπάμε το κλασικό κοτόπουλο στον φούρνο. Αποτελεί την τέλεια ιδέα για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, με όλα τα μέλη του σπιτιού μαζεμένα να συζητούν τα νέα της εβδομάδας και να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί.

Για τις περιπτώσεις αυτές μια πολύ καλή επιλογή δεν είναι άλλη από τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής Πίνδος, καθώς μεγαλώνουν με παραδοσιακό τρόπο εκτροφής, σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τρέφονται μόνο με 100% πιστοποιημένες τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και το τόσο έντονο κίτρινο χρώμα τους.

Τα κοτόπουλα έχουν ασύγκριτα νόστιμη γεύση, η οποία έχει κιόλας βραβευτεί λαμβάνοντας τη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας – iTQi στις Βρυξέλλες. Ακόμη, προέρχονται από κοπάδια πτηνών από φυλή βραδείας ανάπτυξης, για πάνω από 65 ημέρες, ενώ το προϊόν διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και αφού μαγειρευτεί, λόγω της υφής του κρέατος.

Μια ιδανική συνταγή που σου προτείνουμε είναι το κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, πορτοκάλι και δεντρολίβανο, αφού συνδυάζει το κλασικό με μια μοντέρνα πινελιά, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

  • Ένα ολόκληρο κοτόπουλο Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ
  • 800 γρ. πατάτες
  • 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1-2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Κόψε σε μερίδες το κοτόπουλο και βράσ'το με τρία φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι για μισή ώρα.

Κράτα δύο φλιτζάνια από το ζωμό.

Καθάρισε και κόψε τις πατάτες σε φέτες και μετά καθάρισε τα φρέσκα

κρεμμυδάκια. Έπειτα, πλύνε πολύ καλά το πορτοκάλι, και κόψ'το στη μέση και

κάθε μισό σε λεπτές φέτες.

Στη συνέχεια, ανακάτεψε το κρασί με τη μουστάρδα και το μέλι και 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Βάλε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, μαζί με τις πατάτες, το πορτοκάλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο δεντρολίβανο και δύο φλιτζάνια από το ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο.

Ρίξε στο ταψί το μείγμα του κρασιού με τη μουστάρδα και το μέλι, αλατοπιπέρωσε και σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 40 λεπτά, το ξεσκεπάζεις και ψήνεις για 15 λεπτά ακόμα.

Καλή όρεξη!