Follow us

Κορονοϊός | Τα συμπτώματα και τα βήματα αν υποψιάζομαι ότι έχω προσβληθεί

Να πρυτανεύει η λογική και όχι ο πανικός.

Viral infection concept. Floating virus.

Στην εποχή της έξαρσης του νέου κορονοϊού είναι υψίστης σημασίας να ακούμε τους ειδικούς, να πρυτανεύει η λογική και όχι ο πανικός, ενώ σε όλο αυτό σημαντική παράμετρος είναι η ατομική ευθύνη. Το να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Λογική και όχι πανικός

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με ερωτήσεις και απαντήσεις σκιαγραφεί το «προφίλ» του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως και που στις περισσότερες των περιπτώσεων παρουσιάζει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του απλού κρυολογήματος ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "ξεγελάει" και αν σε αυτό το "κοκτέιλ" προστεθεί και το γεγονός πως μεταδίδεται πολύ εύκολα, έτσι δημιουργείται και η ραγδαία εξάπλωσή του.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας πως "ξεγελάει" δίνουμε έμφαση στην ατομική ευθύνη, στην πρόληψη και στη σωστή ενημέρωση. Και επειδή η επανάληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για να μας γίνει κάτι συνήθεια ας δούμε ξανά τις πιο βασικές ερωτήσεις στις οποίες απαντήσεις δίνουν οι ειδικοί. Ερωτήσεις σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα καθώς και με το «τι πρέπει να κάνω αν υποψιάζομαι ότι έχω προσβληθεί».

Απαντήσεις σχετικά με την προφύλαξη από τον Covid-19 εδώ.

Η ατομική ευθύνη

Πώς μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός;

Μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

6 συμβουλές για το πλύσιμο χεριών: Για να έχεις καθαρά και μαλακά άκρα

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πυρετό
  • βήχα,
  • δύσπνοια
ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊο SARS-CoV-2
ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

Τι θεωρείται χαμηλού κινδύνου έκθεση (τυχαία επαφή)

Άτομο(α) που βρέθηκε σε κλειστό χώρο με το κρούσμα COVID-19 για λιγότερο από 15’ ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων

  • Άτομο(α) που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων αλλά λιγότερο από 15’
  • Συνταξιδιώτες του κρούσματος COVID-19 σε άλλα μέσα μεταφοράς

Η μεγαλύτερη διάρκεια επαφής αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης. Το διάστημα των 15΄είναι αυθαιρέτως επιλεγμένο για πρακτικούς λόγους. Ανάλογα την αποτίμηση του εκάστοτε κινδύνου, το προσωπικό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορεί να εκτιμήσει ότι χρειάζεται να επεκτείνει την ιχνηλάτηση των επαφών και τη διαχείριση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή για συντομότερο διάστημα με το περιστατικό που εξετάζεται.

Τι πρέπει να κάνω

Τι πρέπει να κάνω αν υποψιάζομαι πως έχω κορονοϊό;

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 1135 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Το να θέσουμε τον εαυτό μας σε περιορισμό είναι όχι απλά υψίστης σημασίας αλλά ζωτικής.

Ο χάρτης με την εξάπλωση του κορονοϊού live εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr