Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας το καλοκαίρι ως την εποχή με τις περισσότερες επιλογές φρούτων και λαχανικών, όμως, και το φθινόπωρο έχει πολλές εναλλακτικές να μας προσφέρει. Ανάμεσα σε αυτές, και ένα από τα χαρακτηριστικότερα λαχανικά της εποχής αυτής, η κίτρινη κολοκύθα.
Δες επίσης: 8 αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα μέλι!
Δεν είναι μόνο η νόστιμη γεύση της που την καθιστά ένα από τα καλύτερα συστατικά για τα γεύματά σου την εποχή αυτή, αλλά και το γεγονός ότι τα οφέλη της στον οργανισμό σου είναι αμέτρητα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να την βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Δες παρακάτω μερικές από τις ιδιότητές της.
Μερικά από τα οφέλη της κολοκύθας:
- Έχει υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (κάτι που μαρτυρά το κίτρινο χρώμα της), το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
- Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
- Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, δύο πολύ βασικά στοιχεία για την υγεία μας.
- Περιέχει πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών, δηλαδή τα καλά λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός.
- Είναι φτωχή σε θερμίδες, άρα και μια εξαιρετική επιλογή για δίαιτα: τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχουν μόλις 20 θερμίδες.
Φυσικά, ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να την αξιοποιήσεις, είναι να την συμπεριλάβεις σε συνταγές γλυκών. Παρακάτω, θα βρεις τρεις επιλογές γλυκών για να δοκιμάσεις τώρα κιόλας!
Μερικές γλυκιές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με κίτρινη κολοκύθα:
Τάρτα με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια