Τα κολοκυθάκια μπορεί να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαγητά που υπάρχουν στην κουζίνα μας όμως δε συμβαίνει το ίδιο με τους κολοκυθοανθούς. Όμως, είναι ένα εξίσου νόστιμο και γευστικό πιάτο, που θα πρέπει να δοκιμάσεις τώρα το καλοκαίρι, που είναι η εποχή του κολοκυθιού. Δες παρακάτω πως φτιάχνονται οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και σταφίδες.
Καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και σταφίδες
Για 2-4 μερίδες Χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 30-45 λεπτάΥλικά:
- 30 φρέσκα κολοκυθολούλουδα
- 150 γρ. ρύζι για γεμιστά
- 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 4 φύλλα φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- 150 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε από τα κολοκυθολούλουδα τον ύπερο με μυτερό μαχαιράκι ή με το χέρι, προσέχοντας να μην σκίσουμε την τρυφερή βάση του λουλουδιού.
Βάζουμε σε μπολ το ρύζι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά και τις σταφίδες.
Τρίβουμε το κολοκυθάκι σε χοντρό τρίφτη και τον προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το μισό λάδι, αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθολούλουδα ένα ένα, τα κλείνουμε στην επάνω πλευρά τους και τα τοποθετούμε σε ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη), 2 ποτήρια νερό και το υπόλοιπο λάδι.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Τρόπος σερβιρίσματος:
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν ορεκτικό, αλλά και σαν κύριο πιάτο.
Νόστιμος μεζές για ούζο.
Συμβουλές;
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα και τριμμένη φέτα.
Από τη θεία της Μαρίας Καφφέ, την Κυρία Δέσποινα, Λάρισα