Τα τελευταία χρόνια, η φήμη του κόκκινου κρέατος έχει αμαυρωθεί σε μεγάλο βαθμό, με μελέτες που υποδεικνύουν πως η κατανάλωσή του μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Είναι όμως στ’ αλήθεια τόσο κακό;
Ποιο κρέας λέμε κόκκινο;
Ως κόκκινο κρέας προσδιορίζεται κάθε κρέας που προέρχεται από μυς θηλαστικών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα βοοειδή, το αρνί, το κατσίκι, τα πρόβατα και οι χοίροι. Σε πολλά νοικοκυριά, το κόκκινο κρέας θεωρείται απαραίτητο συστατικό της διατροφής, με κάποιους από εμάς να καταναλώνουμε μοσχάρι, αρνί και χοιρινό σε διαφορετικές παραλλαγές σε καθημερινή βάση.
Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, στις ΗΠΑ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί κατά περίπου 4,5 κιλά ανά άτομο, με το 2014 να σημειώνεται η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος από το 1960, με μόλις 45,8 κιλά ανά άτομο.