Kοιμάμαι στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί μου – 8 πράγματα που έμαθα απ’ αυτό

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμάσαι μαζί με το παιδί σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Όταν γεννήθηκε η μεγάλη μου κόρη, βάλαμε την κούνια της ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι μας, στην μεριά που κοιμάμαι. Ήθελα να την παίρνω αγκαλιά για να την θηλάσω κατά την διάρκεια της νύχτας και άρα να κοιμόμαστε και μαζί. Δεν ήξερα, όμως, αν ήταν ασφαλές. Αποφάσισα, λοιπόν, να το ερευνήσω.

1. Είναι ασφαλές.

Μια από τις έρευνες που βρήκα, ήταν αυτή του Δρ. McKenna, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου Μητέρας-Μωρού, Πανεπιστήμιο Notre Dame. Έλεγε ότι τα μωρά, βιώνουν ήχους, μυρωδιές και περιστασιακά αγγίγματα που τα προστατεύουν απ’τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Επίσης, το να κοιμάστε μαζί, είναι εξίσου ασφαλές με το να κοιμάται σε κούνια. Και σίγουρα ασφαλέστερο απ’ το να κοιμάται μόνο του. Μόνο, όμως, αν ακολουθούνται μερικές σημαντικές προφυλάξεις ασφαλείας (μωρό δίπλα στη θηλάζουσα, οικογένεια μη καπνιστών, σκληρό στρώμα κλπ.). Όταν η μεγάλη μου ήταν 6 μηνών, βγάλαμε την κούνια και πλέον κοιμόμασταν μαζί, στο ίδιο κρεβάτι.

2. Πάει χεράκι – χεράκι με τον θηλασμό.

Τίποτα δεν κάνει τον νυκτερινό θηλασμό ευκολότερο από το να κοιμάσαι μαζί με το παιδί. Ένα σχόλιο στο ακαδημαϊκό περιοδικό Acta Paediatrica έγραφε ότι «δεν υπάρχει ύπνος ούτε θηλασμός, υπάρχει μόνο θηλασμός και ύπνος μαζί».

3. Το έκανα για το παιδί μου, αλλά τελικά αρέσει και σε εμάς

Όταν αρχίσαμε να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί, το κάναμε για να διευκολύνω τον νυκτερινό θηλασμό, για να κοιμάμαι περισσότερο. Η κόρη μας θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς στο κρεβάτι της και στο δωμάτιό της, όταν θα ήταν δύο ετών. Τώρα είναι τεσσάρων και εξακολουθεί να κοιμάται μαζί μας και μας αρέσει. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν επίσης την ανάγκη να σε νιώθουν κοντά τους.

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr