Κεραμικό και χυτοσίδηρος

Οι κατσαρόλες εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελούν ένα μαγειρικό σκεύος το οποίο δεν απουσιάζει από την κουζίνα των νοικοκυριών

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Οι κατσαρόλες εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελούν ένα μαγειρικό σκεύος το οποίο δεν απουσιάζει από την κουζίνα των νοικοκυριών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εξελίσσονται και τα μαγειρικά σκεύη, τόσο από άποψης σχεδιασμού, όσο και από άποψης υλικών ή λειτουργικότητας.

Στην αγορά θα βρείτε εκτός των άλλων και κατσαρόλες από κεραμικό. Θεωρούνται από πολλούς ως μία καλή επιλογή, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο. Αυτή η ουσία έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία. Προτιμάμε λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και πετάμε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο. Επιπλέον, είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα αμφιβόλου προελεύσεως και τα φθηνά κεραμικά σκεύη.

Άλλο ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μαγειρικών σκευών είναι ο χυτοσίδηρος. Τα σκεύη τα οποία είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο, είναι αρκετά ακριβά, αλλά αν τα επιλέξουμε, θα έχουμε κάνει μια καλή επένδυση για την υγεία μας και για την κουζίνα μας, αφού λόγω της ποιότητάς τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Είναι ιδανικό υλικό για τηγάνισμα και γρήγορο ψήσιμο, σοτάρισμα λαχανικών και παρέχει μία σχετικά αντικολλητική επιφάνεια. Ωστόσο, αντιδρά με όξινα τρόφιμα και μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει ο πάτος στο σκεύος. Διαλέγουμε αυτά που είναι επενδεδυμένα με σμάλτο και πλένουμε στο χέρι με ζεστό νερό και σκληρή βούρτσα. Θα πρέπει να στεγνώσει καλά και να επαλειφθεί με το μαγειρικό λάδι.