Δοκίμασε το κέικ χωρίς γλουτένη by Στέλιος Παρλιάρος, αντικαθιστώντας το αλεύρι με ξηρούς καρπούς.
Μερίδες:12, Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 70΄
Υλικά για το κέικ χωρίς γλουτένη
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 150 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη
- 150 γρ. καρύδια, αλεσμένα σε σκόνη
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
- 1/2 λεμόνι, το ξύσμα του
- 7 αυγά
- 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρέσκος
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκόνες από τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα και ανακατεύοντας προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Έπειτα ρίχνουμε το χυμό και την κανέλα και αφήνουμε για μισή ώρα το μείγμα να ξεκουραστεί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και στρώνουμε στον πάτο του ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 70 λεπτά. Αφήνουμε το κείκ να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Tip
Το κέικ αυτό είναι κατάλληλο για δίαιτα χωρίς γλουτένη, ωστόσο συνιστούμε σε όσους πάσχουν από τη νόσο Κοιλιοκάκη και έχουν δυσανεξία στη γλουτένη να προμηθευτούν πιστοποιημένη άχνη ζάχαρη από καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα, καθώς αυτή του εμπορίου ενδέχεται να παρασκευάζεται και να συσκευάζεται σε εργοστάσια που διαχειρίζονται άλευρα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αλέσουμε στο μούλτι κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει όσο πιο ψιλή γίνεται.