Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι πρέπει να "καταπνίξεις" τα συναισθήματά σου και να προχωρήσεις; "Η ζωή είναι δύσκολη. Μην είσαι τόσο ευαίσθητη, κοίτα μπροστά" είναι μία από τις πιο κοινές συμβουλές. Όταν οι γύρω σου σού λένε να "θάψεις" τα συναισθήματά σου, σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τα μηνύματα που προσπαθεί να σου στείλει το σώμα σου.
Σκέψου πόσες φορές προσπάθησες να απομακρύνεις ένα οδυνηρό συναίσθημα χρησιμοποιώντας το facebook, το Netflix ή και το junk food προκειμένου να ξεχαστείς και να νιώσεις καλύτερα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελες. Μαθαίνουμε να αρνούμαστε και να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, όμως αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλά κακή συμβουλή. Όταν απομακρύνουμε, καταπιέζουμε ή επικρίνουμε τα συναισθήματά, το κόστος στην υγεία μας είναι σοβαρό.
Η αποφυγή των συναισθημάτων κάνει κακό στην υγεία μας
Έχουμε μάθει πώς να παρακάμπτουμε την ενόχληση, αλλά ακόμα και όταν το κάνουμε, παραμένει και μεγαλώνει. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, τα κάνουμε πραγματικά πιο δυνατά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλές ασθένειες στο σώμα και στο μυαλό, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων υγείας.
Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, μπερδεύεις και προκαλείς πόνο στο σώμα σου. Τα συναισθήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Σε ένα πολύ βασικό στάδιο, το σώμα μας προσπαθεί να μας κρατήσει ασφαλείς. Πίσω στους ανθρώπους των σπηλαίων τους, οι άνθρωποι άκουγαν το ένστικτό τους κι έτρεχαν να σωθούν από τα άγρια ζώα. Σήμερα, μπορεί να μην υπάρχουν οι ίδιοι ακριβώς κίνδυνοι, αλλά η αντίδραση στα συναισθήματά μας μπορεί να μας προστατεύσει από άλλους κινδύνους, τόσο σωματικούς όσο και ψυχικούς.
Με την ταχύτητα της καθημερινότητας όμως, συνήθως αγνοούμε τα σημάδια. Δεν αφιερώνουμε χρόνο ώστε να "ακούσουμε" τον φόβο, την ανησυχία, τη λύπη, ενώ όμως όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο δυνατά μέσα μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η καταστολή των συναισθημάτων συνδέεται με υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καθώς και με αυτοάνοσες διαταραχές, έλκη και γενικότερες επιπλοκές της γαστρεντερικής υγείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγκράτηση των συναισθημάτων έχει μια συσχέτιση με την υψηλή κορτιζόλη - την ορμόνη που απελευθερώνεται σε απόκριση του στρες - και ότι η κορτιζόλη οδηγεί σε χαμηλότερα ανοσοποιητικά συστήματα. Με τον καιρό, το μη επεξεργασμένο ή μη αναγνωρισμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, προβλήματα μνήμης, επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης.
Με άλλα λόγια, όταν αποφασίζεις να "θάψεις" τα συναισθήματά σου, να τα αγνοήσεις, να τα εσωτερικεύσεις, να υποθέσεις ότι δεν συνέβησαν, ή να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει λόγος να τα αντιμετωπίσεις, μπορεί κυριολεκτικά να αρρωστήσεις από το άγχος. Τέλος, οι άνθρωποι που αρνούνται να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους ειλικρινά και πλήρως είναι επίσης πιθανό να έχουν περισσότερες διαπροσωπικές προκλήσεις. Είναι λιγότερο ενήμεροι για τα σήματα που στέλνουν σε άλλους και συχνά είναι πιο αντιδραστικοί και αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Πώς μπορείς να αναπτύξεις μια υγιή σχέση με τα συναισθήματά σου
Το να "ακούσεις" τα συναισθήματά σου είναι συχνά τρομακτικό και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περίεργα. Έχεις ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου αποφεύγοντάς τα, γιατί να θέλεις να τα αισθανθείς; Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει σύγχυση. Ο στόχος είναι να κινηθείς αργά και σταδιακά - σε βοηθά να αποκτήσεις εμπιστοσύνη σε αυτό που αισθάνεσαι και να μάθεις να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου αντί να τα καταπνίγεις. Αφιέρωσε χρόνο με τον εαυτό σου, άκου το σώμα σου και μίλα για όσα νιώθεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr