Μαίρη Συνατσάκη, Βίκυ Πασχάλη, Τάσος Μαστρογιάννης, Έλενα Πάκου και Γαβριήλ Νικολαΐδης μας δίνουν τις συνταγές των μαμάδων τους
Δεν υπάρχει τίποτα σαν τις συνταγές που κρύβουν οι μαμάδες στα τεφτέρια τους! Καμία άλλη γεύση άλλωστε δεν μπορεί να ξεπεράσει τα σπιτικά γλυκά με τα οποία μεγαλώσαμε! Το MissBloom.gr έχει αποστολή! Βάζουμε τις μαμάδες μας να περάσουν τα μυστικά τους στην επόμενη γενιά και τα μοιραζόμαστε μαζί σου!
Μελομακάρονα
Από την κυρία Ειρήνη, μαμά της Μαίρης Συνατσάκη
Από την κυρία Ειρήνη, μαμά της Μαίρης Συνατσάκη
Υλικά για 55-60 μελομακάρονα
8 φλυτζάνια Αλεύρι
2 κουτ. γλυκού κοφτά Μπέικιν Πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κοφτό Σόδα
ελάχιστο Αλάτι
3 φλυτζάνια Λάδι
1 φλυτζάνι Ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι Χυμός Πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι Κονιάκ
1 κουτ. σούπας Κανελο-Γαρύφαλλα κοπανισμένα
200 γρ. Καρύδια κοπανισμένα
και 200 γρ. Καρύδια ολόκληρα
Σιρόπι:
1/2 κιλό Μέλι
1/2 φλυτζάνι Ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι Νερό
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα:
Χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελο-γαρύφαλλα τα κοπανισμένα. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την σόδα.
Αν μας πέσει λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν μας πέσει πολύ, λαδώνουμε τα χέρια μας για να μαλακώσει η ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε 1 1/2 ώρα να ξεκουραστεί και μετά ξαναζυμώνουμε. Πλάθουμε τα μελομακάρονα βάζοντας μέσα ένα ολόκληρο καρύδι. Αντί να χαρακώσουμε το μελομακάρονο, ακουμπάμε την μια πλευρά του στον τρίφτη.
Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς κελσίου. (Αυτός ο χρόνος είναι για σχετικά μικρά μελομακάρονα)
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, το μέλι και την ζάχαρη, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται και αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσει.
Για το σιρόπιασμα:
1ος τρόπος: Όταν το σιρόπι είναι ζεστό από την φωτιά ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα και τ'αφήνουμε 1-2 λεπτά για να μην γίνουν πολύ γλυκά. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια κοπανισμένα και λίγη κανέλα.
2ος τρόπος: Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ενώ είναι ζεστά και τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι (το πίνουν όλο σχεδόν) γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές (και πάλι στο τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.)
TIP: Για όσους θέλουν τα μελομακάρονά τους πιο μελωμένα, προσθέτουμε στο αλεύρι και 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, γιατί το σιμιγδάλι βοηθάει το μελομακάρονο να ρουφήξει περισσότερο σιρόπι.
8 φλυτζάνια Αλεύρι
2 κουτ. γλυκού κοφτά Μπέικιν Πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κοφτό Σόδα
ελάχιστο Αλάτι
3 φλυτζάνια Λάδι
1 φλυτζάνι Ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι Χυμός Πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι Κονιάκ
1 κουτ. σούπας Κανελο-Γαρύφαλλα κοπανισμένα
200 γρ. Καρύδια κοπανισμένα
και 200 γρ. Καρύδια ολόκληρα
Σιρόπι:
1/2 κιλό Μέλι
1/2 φλυτζάνι Ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι Νερό
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα:
Χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελο-γαρύφαλλα τα κοπανισμένα. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την σόδα.
Αν μας πέσει λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν μας πέσει πολύ, λαδώνουμε τα χέρια μας για να μαλακώσει η ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε 1 1/2 ώρα να ξεκουραστεί και μετά ξαναζυμώνουμε. Πλάθουμε τα μελομακάρονα βάζοντας μέσα ένα ολόκληρο καρύδι. Αντί να χαρακώσουμε το μελομακάρονο, ακουμπάμε την μια πλευρά του στον τρίφτη.
Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς κελσίου. (Αυτός ο χρόνος είναι για σχετικά μικρά μελομακάρονα)
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, το μέλι και την ζάχαρη, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται και αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσει.
Για το σιρόπιασμα:
1ος τρόπος: Όταν το σιρόπι είναι ζεστό από την φωτιά ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα και τ'αφήνουμε 1-2 λεπτά για να μην γίνουν πολύ γλυκά. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια κοπανισμένα και λίγη κανέλα.
2ος τρόπος: Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ενώ είναι ζεστά και τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι (το πίνουν όλο σχεδόν) γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές (και πάλι στο τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.)
TIP: Για όσους θέλουν τα μελομακάρονά τους πιο μελωμένα, προσθέτουμε στο αλεύρι και 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, γιατί το σιμιγδάλι βοηθάει το μελομακάρονο να ρουφήξει περισσότερο σιρόπι.
Χριστουγεννιάτικος Κορμός
Από την κυρία Ελένη, μαμά του Γαβριήλ Νικολαΐδη
Υλικά για 8-10 άτομα
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. μπισκότα (πτι μπερ ή μιράντα)
150 ml κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας κακάο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
1 βανίλια
½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα (ψίχα) κοπανισμένα
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σπάζετε τα μπισκότα με τα χέρια σε μικρά κομματάκια και τα βρέχετε με το κονιάκ. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και προσθέτετε τα αυγά, το κακάο και τη βανίλια. Στο τέλος ρίχνετε τα μπισκότα, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Ντύνετε μία μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνετε μέσα το μείγμα και τυλίγετε σε ρολό. Βάζετε τον κορμό στην κατάψυξη 5-6 ώρες και κατόπιν ανοίγετε το χαρτί. Προτού σερβίρετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε τον κορμό κομμένο σε ροδέλες.
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. μπισκότα (πτι μπερ ή μιράντα)
150 ml κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας κακάο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
1 βανίλια
½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα (ψίχα) κοπανισμένα
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σπάζετε τα μπισκότα με τα χέρια σε μικρά κομματάκια και τα βρέχετε με το κονιάκ. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και προσθέτετε τα αυγά, το κακάο και τη βανίλια. Στο τέλος ρίχνετε τα μπισκότα, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Ντύνετε μία μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνετε μέσα το μείγμα και τυλίγετε σε ρολό. Βάζετε τον κορμό στην κατάψυξη 5-6 ώρες και κατόπιν ανοίγετε το χαρτί. Προτού σερβίρετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε τον κορμό κομμένο σε ροδέλες.
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες
Από την κυρία Έφη Αγραφιώτη, μαμά της Έλενας Πάκου
Υλικά για την βασική συνταγή:
600 γραμμάρια βούτυρο
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ένα κουταλάκι του γλυκού μπέίκιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
ένα κιλό άχνη ζάχαρη
μερικές κουταλιές ροδόνερο
δύο βανίλιες και δύο κρόκοι αυγού
250 γραμμάρια αμύγδαλα
δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση
Σύμφωνα με τις δικές μας μαμάδες ο κουραμπιές θέλει καλό φυσικό βούτυρο αλλά στις μέρες μας τα τυποποιημένα βούτυρα είναι πολύ κατάλληλα. Αγοράστε 600 γραμμάρια βούτυρο από το σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα τυροκομικών. Θα το χτυπήσετε για δέκα λεπτά με μια κούπα άχνη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ. Μετά θα προσθέσετε στο μείγμα 2 κρόκους αυγών και δύο βανίλιες σκόνη ή, αντί της βανίλιας, για όσους το προτιμούν, μια μύτη γαρύφαλλο. Θα χτυπήσετε άλλα δύο λεπτά το μείγμα.
Στη συνέχεια θα κοσκινίσετε ένα κιλό αλεύρι (μαλακό παίρναμε παλιά, τώρα χρησιμοποιούμε και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις) ανακατεμένο με μια κουταλιά του γλυκού γεμάτη μπαίικιν πάουντερ. Παλιά ανακατεύαμε με ένα κουταλάκι σόδα φαγητού, αν το προτιμάτε να το κάνετε, οι κουραμπιέδες έτσι γίνονται πιο τραγανοί. Στη συνέχεια, λίγο - λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι θα το προσθέτετε στο υγρό μείγμα. Ένα παλιό μυστικό έλεγε ότι δένει καλύτερα η ζύμη αν αφαιρέσετε τρία κουτάλια της σούπας από το αλεύρι και προσθέσετε αντ’ αυτού τρία κουτάλια σούπας σιμιγδάλι. Ισχύει. Εδώ τελειώνει ο ρόλος του μίξερ.
Ανακατεύετε με το χέρι το χτυπημένο μείγμα απαλά και του προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ ή μία κουταλιά της σούπας ούζο, ή τσίπουρο, ή μια κουταλιά της σούπας γλυκό ποτό, πχ τύπου Grand Marnier. Τέλος θα προσθέσετε 250 γραμμάρια, περίπου, ξεφλουδισμένο και καβουρντισμένο αμύγδαλο, ψιλοκομμένο μεν αλλά όχι υπερβολικά. Η παραλλαγή με ψιλοκομμένο φουντούκι στην ίδια ποσότητα είναι επίσης πολύ αξιόπιστη. Η γιαγιά μου όμως έλεγε ότι το αμύγδαλο κάνει τον κουραμπιέ και ότι θα πρέπει το αμύγδαλο να φαίνεται.
Με τα χέρια θα πλάσετε μισοφέγγαρα ή στρογγυλά σχήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα έτοιμα σχήματα που κυκλοφορούν. Θα στρώσετε κόλλα ψησίματος στο ταψί.. Θα αφήσετε για 15-20 λεπτά να ξεκουραστούν οι κουραμπιέδες και εν τω μεταξύ θα προθερμάνετε το φούρνο –αντιστάσεις- στους 160 βαθμούς αν και αυτό συχνά δεν ισχύει επειδή οι φούρνοι παρουσιάζουν διαφορά στον τρόπο που ψήνουν.
Οι κουραμπιέδες θα ψηθούν για 12 λεπτά στη μεσαία σκάλα του φούρνου. Θα κλείσετε το φούρνο και θα τους αφήσετε μέσα άλλα πέντε λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι θα έχουν ροδίσει. Βγάζοντας το ταψί θα δοκιμάσετε αν σπάει αμέσως ο κουραμπιές, αν τρίβεται και βέβαια αν είναι μαλακός. Είναι λοιπόν έτοιμοι.
Είκοσι λεπτά αργότερα, αν σας αρέσει το άρωμα του ανθόνερου, τους ραντίζετε ελαφρά. Παραδοσιακά αυτό το άρωμα σήμαινε χριστουγεννιάτικος κουραμπιές!
Τέλος μέσα σε βαθύ μπολ με πολλή άχνη βουτάτε δυο - δυο τους κουραμπιέδες, τους αφήνετε μερικά δευτερόλεπτα και τους στολίζετε στην πιατέλα. Από πάνω πασπαλίζετε για δεύτερη φορά με μπόλικη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ σουρωτήρι για να βγει ελαφριά η άχνη, σαν αέρας. Μετά από δύο ώρες περίπου, που θα έχουν εντελώς κρυώσει οι κουραμπιέδες, θα καλύψετε την πιατέλα με μεμβράνη κι έτσι για πολλές μέρες θα παραμείνουν μαλακοί.
Δίπλες Καλαματιανές 600 γραμμάρια βούτυρο
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ένα κουταλάκι του γλυκού μπέίκιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
ένα κιλό άχνη ζάχαρη
μερικές κουταλιές ροδόνερο
δύο βανίλιες και δύο κρόκοι αυγού
250 γραμμάρια αμύγδαλα
δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση
Σύμφωνα με τις δικές μας μαμάδες ο κουραμπιές θέλει καλό φυσικό βούτυρο αλλά στις μέρες μας τα τυποποιημένα βούτυρα είναι πολύ κατάλληλα. Αγοράστε 600 γραμμάρια βούτυρο από το σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα τυροκομικών. Θα το χτυπήσετε για δέκα λεπτά με μια κούπα άχνη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ. Μετά θα προσθέσετε στο μείγμα 2 κρόκους αυγών και δύο βανίλιες σκόνη ή, αντί της βανίλιας, για όσους το προτιμούν, μια μύτη γαρύφαλλο. Θα χτυπήσετε άλλα δύο λεπτά το μείγμα.
Στη συνέχεια θα κοσκινίσετε ένα κιλό αλεύρι (μαλακό παίρναμε παλιά, τώρα χρησιμοποιούμε και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις) ανακατεμένο με μια κουταλιά του γλυκού γεμάτη μπαίικιν πάουντερ. Παλιά ανακατεύαμε με ένα κουταλάκι σόδα φαγητού, αν το προτιμάτε να το κάνετε, οι κουραμπιέδες έτσι γίνονται πιο τραγανοί. Στη συνέχεια, λίγο - λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι θα το προσθέτετε στο υγρό μείγμα. Ένα παλιό μυστικό έλεγε ότι δένει καλύτερα η ζύμη αν αφαιρέσετε τρία κουτάλια της σούπας από το αλεύρι και προσθέσετε αντ’ αυτού τρία κουτάλια σούπας σιμιγδάλι. Ισχύει. Εδώ τελειώνει ο ρόλος του μίξερ.
Ανακατεύετε με το χέρι το χτυπημένο μείγμα απαλά και του προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ ή μία κουταλιά της σούπας ούζο, ή τσίπουρο, ή μια κουταλιά της σούπας γλυκό ποτό, πχ τύπου Grand Marnier. Τέλος θα προσθέσετε 250 γραμμάρια, περίπου, ξεφλουδισμένο και καβουρντισμένο αμύγδαλο, ψιλοκομμένο μεν αλλά όχι υπερβολικά. Η παραλλαγή με ψιλοκομμένο φουντούκι στην ίδια ποσότητα είναι επίσης πολύ αξιόπιστη. Η γιαγιά μου όμως έλεγε ότι το αμύγδαλο κάνει τον κουραμπιέ και ότι θα πρέπει το αμύγδαλο να φαίνεται.
Με τα χέρια θα πλάσετε μισοφέγγαρα ή στρογγυλά σχήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα έτοιμα σχήματα που κυκλοφορούν. Θα στρώσετε κόλλα ψησίματος στο ταψί.. Θα αφήσετε για 15-20 λεπτά να ξεκουραστούν οι κουραμπιέδες και εν τω μεταξύ θα προθερμάνετε το φούρνο –αντιστάσεις- στους 160 βαθμούς αν και αυτό συχνά δεν ισχύει επειδή οι φούρνοι παρουσιάζουν διαφορά στον τρόπο που ψήνουν.
Οι κουραμπιέδες θα ψηθούν για 12 λεπτά στη μεσαία σκάλα του φούρνου. Θα κλείσετε το φούρνο και θα τους αφήσετε μέσα άλλα πέντε λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι θα έχουν ροδίσει. Βγάζοντας το ταψί θα δοκιμάσετε αν σπάει αμέσως ο κουραμπιές, αν τρίβεται και βέβαια αν είναι μαλακός. Είναι λοιπόν έτοιμοι.
Είκοσι λεπτά αργότερα, αν σας αρέσει το άρωμα του ανθόνερου, τους ραντίζετε ελαφρά. Παραδοσιακά αυτό το άρωμα σήμαινε χριστουγεννιάτικος κουραμπιές!
Τέλος μέσα σε βαθύ μπολ με πολλή άχνη βουτάτε δυο - δυο τους κουραμπιέδες, τους αφήνετε μερικά δευτερόλεπτα και τους στολίζετε στην πιατέλα. Από πάνω πασπαλίζετε για δεύτερη φορά με μπόλικη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ σουρωτήρι για να βγει ελαφριά η άχνη, σαν αέρας. Μετά από δύο ώρες περίπου, που θα έχουν εντελώς κρυώσει οι κουραμπιέδες, θα καλύψετε την πιατέλα με μεμβράνη κι έτσι για πολλές μέρες θα παραμείνουν μαλακοί.
Από την κυρία Νάντια, μαμά της Βίκυς Πασχάλη
Υλικά
Για τις δίπλες
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κονιάκ
3 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Για το τηγάνι:
λάδι ραφινέ ή καλαμποκέλαιο
Για τη διακόσμηση:
Τριμμένα καρύδια και κανέλα
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι νερό
1 κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
½ φέτα λεμόνι
Εκτέλεση
Πώς θα φτιάξεις τις δίπλες:
Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους με τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι - όσο σηκώσει το μίγμα για να γίνει η ζύμη σφιχτή.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 περίπου ώρα (αυτό είναι προαιρετικό). Κατόπιν την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες 3Χ10 εκατοστά με ένα μαχαίρι (ή μία ροδέλα).
Βάζουμε μία μία τις λωρίδες στο τηγάνι σε καυτό λάδι και με δύο πηρούνια τις διπλώνουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Στην Πελοπόννησο, το παραδοσιακό δίπλωμα είναι σε ρολό.
Πώς να φτιάξεις το σιρόπι:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 ποτήρι νερό, 1 κούπα μέλι και το αφήνουμε να βράσει (απομακρύνοντας διαρκώς τον αφρό με ένα κουτάλι). Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε μισή κούπα ζάχαρη και τη μισή φέτα λεμόνι και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις δίπλες μία μία και τις αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να ποτίσουν.
Βάζουμε τις δίπλες σε μία πιατέλα στοιβάζοντάς τες τη σε σχήμα πυραμίδας και σε κάθε στρώση στολίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.
Εxtra Tip: Παρόλο που τα τριμμένα καρύδια είναι η παραδοσιακή συνταγή, μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες δίπλες και να τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη. Είναι εξίσου γευστικές!
Κανταΐφι
Από την κυρία Φούλα, μαμά του Τάσου Μαστρογιάννη
Υλικά
1 κιλό κανταΐφι
500 γρ. Φρέσκο βούτυρο
200 γρ. Καρύδια
200 γρ. Αμύγδαλα
200 γρ. Φουντούκια
3 κτγ κανέλα
1 κτγ γαρύφαλλο
Σιρόπι:
2 κιλά & 1 ποτήρι ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
½ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε στο multi τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τα θρυμματίζουμε αλλά όχι να γίνουν σκόνη, να είναι σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο και δύο κουταλιές της σούπας από το φρέσκο βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει προηγουμένως έξω από το ψυγείο για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε. Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι και παίρνουμε λωρίδες λωρίδες από αυτό με το μήκος τους να είναι περίπου 2 παλάμες. Σκεπάζουμε το υπόλοιπο με πετσέτα για να μην ξεραίνεται. Κάθε φορά, δηλαδή, παίρνουμε λίγο, το σκεπάζουμε κλπ. Στην άκρη του κανταϊφιού βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τα υλικά της λεκάνης και τυλίγουμε σε ρολό όσο πιο απαλά μπορούμε. Δεν τα σφίγγουμε γιατί με το ψήσιμο δε θα γίνουν αφράτα.
Κάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από κάθε ρολό. Το βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει. Αφού το βγάζουμε το αφήνουμε να κρυώσει και μέχρι τότε φτιάχνουμε το σιρόπι. Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρα και το νερό, τα βράζουμε για 7’ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού. Μόλις το υπόλοιπο κανταΐφι κρυώσει περιχύνουμε σε αυτό το ζεστό σιρόπι με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
1 κιλό κανταΐφι
500 γρ. Φρέσκο βούτυρο
200 γρ. Καρύδια
200 γρ. Αμύγδαλα
200 γρ. Φουντούκια
3 κτγ κανέλα
1 κτγ γαρύφαλλο
Σιρόπι:
2 κιλά & 1 ποτήρι ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
½ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε στο multi τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τα θρυμματίζουμε αλλά όχι να γίνουν σκόνη, να είναι σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο και δύο κουταλιές της σούπας από το φρέσκο βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει προηγουμένως έξω από το ψυγείο για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε. Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι και παίρνουμε λωρίδες λωρίδες από αυτό με το μήκος τους να είναι περίπου 2 παλάμες. Σκεπάζουμε το υπόλοιπο με πετσέτα για να μην ξεραίνεται. Κάθε φορά, δηλαδή, παίρνουμε λίγο, το σκεπάζουμε κλπ. Στην άκρη του κανταϊφιού βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τα υλικά της λεκάνης και τυλίγουμε σε ρολό όσο πιο απαλά μπορούμε. Δεν τα σφίγγουμε γιατί με το ψήσιμο δε θα γίνουν αφράτα.
Κάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από κάθε ρολό. Το βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει. Αφού το βγάζουμε το αφήνουμε να κρυώσει και μέχρι τότε φτιάχνουμε το σιρόπι. Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρα και το νερό, τα βράζουμε για 7’ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού. Μόλις το υπόλοιπο κανταΐφι κρυώσει περιχύνουμε σε αυτό το ζεστό σιρόπι με τη βοήθεια ενός κουταλιού.