Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού | 8 ταινίες που πρέπει να δεις

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΓΙΑΝΟΥ

Ο Nelson Mandela είχε πει «Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».

Στις 21 Μαρτίου του 1966 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960, 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Sharpeville. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά των νόμων, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Με αφορμή λοιπόν, την 21η Μαρτίου, σου προτείνουμε τις 8 ταινίες κατά του ρατσισμού που πρέπει να δεις. Αυτές οι ταινίες έγραψαν τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο γιατί μίλησαν ένα θέμα τόσο σοβαρό με εξαιρετικό τρόπο.

Οι ταινίες κατά του ρατσισμού που πρέπει να δεις

#1. «Green Book»

Νούμερο ένα στη λίστα βάζουμε τη φετινή νικήτρια των Όσκαρ. Η ταινία «Green Book» μας μεταφέρει στο 1960. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», εγχειρίδιο που τους υποδεικνύει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς.

#2. «12 Years a Slave»

Ο Solomon Northup είναι ένας Αφροαμερικανός οικογενειάρχης ο οποίος ζει ελεύθερος στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη. Θα απαχθεί όμως από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει την αληθινή του ταυτότητα.

#3. «American History X»

Ένας Αμερικανός νεοναζί, αποφυλακίζεται έπειτα από το φόνο δύο μαύρων και προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους. Μια εκπληκτική ερμηνεία τόσο από τον Edwart Norton όσο και από τον Edward Furlong.

#4. «Moonlight»

Η ταινία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός ομοφυλόφιλος, καθώς ενηλικιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Οι εξαρτήσεις και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας.

#5. «Pride»

Στο Λονδίνο του 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Όταν όμως τα μέλη της χρειαστεί να μεταβούν στην Ουαλία για να συναντήσουν τους απεργούς, θα διαπιστώσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

#6. «The Butler»

Ένα επικό δράμα που εξιστορεί τη ζωή του Cecil Gaines, που υπηρέτησε ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο, από το 1957 έως και το 1986. Μία από τις πιο ταραχώδης περιόδους της Αμερικής, γεμάτη εξελίξεις, κατά την οποία εκλέχθηκαν επτά πρόεδροι.

#7. «The help»

Η 22χρονη Skeeter το 1962 επιστρέφει από το κολέγιο στον Αμερικάνικο Νότο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Μέσα σε όλη της τη δράση και την αποφασιστικότητα, η Skeeter σχεδιάζει να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής. Μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη.

#8. «Hidden Figures»

Η πραγματική ιστορία τριών γυναικών που βοήθησαν καταλυτικά τη NASA στις προσπάθειες των πρώτων διαστημικών αποστολών της. Πέρα από το πολύ συγκεκριμένο γεγονός, η ταινία τοποθετείται χρονικά σε ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια της Αμερικάνικης ιστορίας· τη συνεχή μάχη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει τον Ψυχρό Πόλεμο και όλα όσα ακολούθησαν.