Τα κέικ είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα γλυκό που θα φτιάξεις και θα διατηρήσεις για μέρες. Το υγρό κέικ με ολόκληρα αχλάδια είναι μια ιδιαίτερη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις.
Cookies γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού μόνο με 3 υλικά
Υλικά
- 1 λίτρο νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Γλυκάνισο 1 αστέρι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 4-5 μεγάλα αχλάδια ή 6-7 μικρά, ξεφλουδισμένα
Για το κέικ
- 150 γρ μαύρη σοκολάτα
- 50 ml Amaretto
- 120 γρ βούτυρο
- 120 γρ ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 100 γρ αμύγδαλο τριμμένο στο μπλέντερ
- 20 γρ αλεύρι, κοσκινισμένο
- 1 κ.σ. κακάο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Για τα αχλάδια
- Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, γλυκάνισο και το χυμό λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αχλάδια, στη συνέχεια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι τα αχλάδια να είναι σχετικά μαλακά.
Βγάζουμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν.
Για το γλάσο
- 60ml κρέμα γάλακτος
- 40ml Amaretto
- 100γρ λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένο
Για το κέικ
- Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ με λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180?C ή στους 160?C στον αέρα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το Amaretto σε ένα μικρό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία.
- Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά όταν βάζουμε το επόμενο.
- Ανακατεύουμε το μείγμα σοκολάτας.
- Ανακατεύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ πολύ καλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
- Στήνουμε τα αχλάδια στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά (ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή) σε προθερμασμένο φούρνο.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το Amaretto και σε μια κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Αναδεύουμε τη σοκολάτα έως ότου το μείγμα είναι εντελώς λείο.
- Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, έτσι ώστε να γίνει λιγότερο ρευστό.
- Απλώνουμε πάνω στο κέικ που έχει ήδη κρυώσει