Κανένας coach, ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου δεν κατάφερε ποτέ να συναγωνιστεί τις συμβουλές των γιαγιάδων σε σαφήνεια και αποτελεσματικότητα
Είναι το ζωντανό wikipedia της αληθινής ζωής. Και οι συμβουλές τους μας ξελασπώνουν εδώ και αιώνες, σε κάθε τομέα.
Oι γιαγιάδες είναι οι καλύτεροι γιατροί. Και στυλίστ. Και ειδικοί της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων. Μέχρι και για το σεξ μπορούν να σε συμβουλέψουν σωστά, αν βρεθούν με το αγαπημένο τους λικέρ στο χέρι. Εδώ κι εκατοντάδες χρόνια, αναλαμβάνουν με κάθε υπευθυνότητα να παραδίδουν το χαρτοφυλάκιο της γυναικείας εμπειρίας σε κάθε εγγονή και να τις βγάζουν λάδι σε κάθε περίσταση.
Άπειρα παραδείγματα από την καθημερινότητα. Κάνεις πιλάτες και στραμπουλάς το χέρι σου και εκεί που αρχίζουν να περνούν από το μυαλό σου ασθενοφόρα, χειρουργεία και αναρρωτικές, εμφανίζεται η γιαγιά ψύχραιμη σαν Κομφούκιος, και κοιτάζοντας αόριστα στο κενό σου λέει «Κόψε φέτες κρεμμύδι κι άπλωσέ τες στο χέρι σου». Ξέρει πράγματι. Τρεις επαλείψεις με κρεμμύδια αργότερα είσαι έτοιμη και για aerial yoga. Δεν ξέρω ποιος παράξενος νόμος του σύμπαντος λειτουργεί και κάνει τις γυναίκες σοφές μετά τα 60. Θα θυμάμαι όμως πάντα τις διαχρονικές συμβουλές της δικής μου γιαγιάς:
«Η ομορφιά ξεκινά από το μυαλό»
Έτσι έλεγε η γιαγιά και επέστρεφε από τα ψώνια της φέρνοντάς μου δωράκι έναν Ντοστογιέφσκι ή έναν Εμίλ Ζολά, που μπορεί η ίδια ποτέ να μην είχε διαβάσει, κατανοούσε όμως πλήρως την αξία τους στην εξασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος για ένα κορίτσι. Οι γιαγιάδες μεγάλωσαν σε μια εποχή που, αν ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο, στα διαπιστευτήριά τους έπρεπε να αναφέρονται, αν όχι γαλλικά και πιάνο, τουλάχιστον τα βασικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Την ποπ κουλτούρα δεν την καταλάβαιναν, μπορούσαν όμως σε ένα πάρτι να πετάξουν ένα τσιτάτο από το Έγκλημα και Τιμωρία και να ξεχωρίσουν. Θα υπερθεματίσω αν πω πόσο σοφή ήταν η συμβουλή της γιαγιάς, ειδικά σήμερα. Στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου γούστου και του ετοιματζίδικου στυλ «από το σούπερ μάρκετ», το μόνο που κάνει πραγματικά μια γυναίκα να ξεχωρίζει είναι το μυαλό της και η καλλιέργειά της, αυτή που δεν αγόρασε σε κανένα κολέγιο, αλλά έχτισε μόνη της (με λίγη βοήθεια από τη γιαγιά).
«Να βρεις μια δουλειά που να σε πάει μέχρι τη σύνταξη».
Η γιαγιά δεν είχε ιδέα από μνημόνια, εργασιακή και ταξική κινητικότητα και αν της έλεγα πως μια μέρα θα ασχολούμουν με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ θα νόμιζε πως μιλάω αραμαϊκά. Στην εποχή της ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που έβγαιναν από τα "οικιακά", για να διεκδικήσουν θέση σε έναν χώρο κατεξοχήν αντρικό. Οι δουλειές εκείνη την εξωτική εποχή πράγματι μπορούσαν να σε πάνε μέχρι τη σύνταξη, καμία σχέση με σήμερα, που φτάνεις τα 40 κι έχεις αλλάξει δέκα εταιρείες και άλλες τόσες θέσεις σε έναν ατέρμονο αγώνα να παραμείνεις στην ιεραρχία, και να φτάσεις κάπου, πού αλήθεια; Αυτό που εννοούσε η γιαγιά με τα δικά της λόγια, ήταν "Ψάξε να βρεις μια δουλειά που να σου ταιριάζει τόσο, ώστε να μην χρειάζεσαι να την κάνεις στόχο ζωής, που να σου αφήνει περιθώρια να ζήσεις, μην ξοδεύεσαι σε ανούσια". Εντάξει, γιαγιά, μου πήρε χρόνο να το καταλάβω, ποτέ δεν είναι αργά.
Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr