Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη ( Facebook.com/Cool Artisan)
Αυτή η βασική ζύμη για πίτσα είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει! Η λιγότερο λιπαρή και περισσότερο νόστιμη! Απλώνεται λεπτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος πίτσας, πεϊνιρλί ή φοκάτσια.
Συνταγή για ζύμη πίτσας με αλεύρι ολικής άλεσης
Βασική ζύμη για πίτσα - Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 7 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. αλάτι
- 8 γρ. ξερή μαγιά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 600ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
- Στο μίξερ ή με το χέρι, ζυμώνουμε καλά τα υλικά της ζύμης. Φτιάχνουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει. Μπορούμε αν θέλουμε να τη βάλουμε στου 50°C στο φούρνο για μισή ώρα για να φουσκώσει καλύτερα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερες μπάλες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν. Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο για να φτιάξουμε την πίτσα.
- Μπορούμε να την καλύψουμε όπως θέλουμε! Εγώ ακολούθησα την αγαπημένη συνταγή με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και πεπερόνι.