Η επιτυχημένη βασιλοπιτα light δεν είναι ούτε άνοστη, ούτε άγευστη αλλά αντίθετα, με μερικά έξυπνα τρικ, θα μεταμορφώσεις το νόστιμο γλυκό της Πρωτοχρονιάς.
Υλικά:
250 γραμμάρια μαργαρίνη φυτική
1 φλιτζανάκι του εσπρέσο στέβια
3 αυγά με τους κρόκους και 3 ασπράδια σκέτα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ολικής άλεσης κατά προτίμηση)
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι ξύσμα
1 βανίλια
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα με 2% λιπαρά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
Τα light στοιχεία: Αντικαθιστούμε την ζάχαρη με στέβια. Αντί για 2 φλιτζάνια ζάχαρη, περίπου 500 γραμμάρια, θα χρειαστείς μόνο ένα φλιτζανάκι στέβια του εσπρέσο.
Με πόση στέβια αντικαθιστάς τη ζάχαρη στα γλυκά;
Επίσης το βούτυρο Κερκύρας αντικαθίσταται με φυτική μαργαρίνη χωρίς τρανς λιπαρά.
Στα αυγά, κρατάμε από τα 6 που συνηθίζουν οι συνταγές βασιλόπιτας, μόνο τα 3 ολόκληρα και προσθέτουμε ασπράδια από τα υπόλοιπα τρία.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμες φυτικές ίνες.
Αν το κονιάκ δεν σου αρέσει ,πρόσθεσε χυμό από ένα πορτοκάλι.
Εκτέλεση:
Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν και χτυπάς τη μαργαρίνη με τη στέβια. Προσθέτεις έναν ένα τους κρόκους και στη συνέχεια τη βανίλια, το ξύσμα, το γάλα και το κονιάκ ή το χυμό πορτοκαλιού.