Στη σύγχρονη, απαιτητική πραγματικότητα, κάθε γυναίκα αναλαμβάνει καθημερινά πολλαπλούς ρόλους, εστιάζοντας κυρίως στην οικογένεια, τη δουλειά και την καριέρα της και σε μια ενεργή κοινωνική ζωή. Όλες οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, συχνά της στερούν ποιοτικό χρόνο που θα έπρεπε κανονικά να αφιερώνει στον εαυτό της.
Δυστυχώς όμως οι γυναίκες αμελούν συχνά και την προσωπική τους υγεία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβαίνει, γιατί αν «πέσει το κάστρο τότε όλα θα καταρρεύσουν». Η φροντίδα του εαυτού μας είναι σημαντική και δεν αποτελεί δύσκολη υπόθεση, όπως πολλές γυναίκες φοβούνται, το αντίθετο μάλιστα. Απλά, προϋποθέτει μια συνέπεια και μια συνέχεια που βασίζεται στην πρόληψη, την παρακολούθηση και σε μια σειρά από βασικές εξετάσεις, που αν τις κάνεις τακτικά, θα διατηρείσαι πάντοτε γερή και σε φόρμα.
Σε ότι αφορά στις εξετάσεις γυναικολογικής φύσης, αυτές είναι οι ακόλουθες σε κάθε ηλικία:
Εφηβεία, η 1η επίσκεψη στο Γυναικολόγο
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να γίνει απαραιτήτως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία που έγινε αυτή. Θεωρώ ωστόσο σημαντικό να έχει προηγηθεί μια επίσκεψη πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας νέας κοπέλας, μπαίνοντας στην εφηβεία. Στην ηλικία περίπου των 14 ετών, ακόμη κι αν δεν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή, με την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό θα λυθούν όλες οι απορίες που έχει το νέο κορίτσι για το σώμα και την ανατομία του.
Ο γιατρός θα ενημερώσει για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους, τις προφυλάξεις που μπορεί να πάρει μια νέα κοπέλα αλλά και τους τρόπους αντισύλληψης, που είναι πολύ σημαντικό. Καθώς η έμμηνος ρύση έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα διαταραχής ή κάποιου πιο εξειδικευμένου προβλήματος. Επιπλέον, ένα κοιλιακό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, μια εξέταση εντελώς ανώδυνη, θα δείξει τυχόν γεννητικές ανωμαλίες στη μήτρα και τις ωοθήκες.
Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν την αμελούμε
Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας, απαραιτήτως με το που θα αποκτήσει σεξουαλική ζωή. Η κολπική καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος και ούρων, είναι οι κυριότεροι τρόποι ανίχνευσης τέτοιων νοσημάτων, από τα οποία η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις.
Ετήσιο τσεκ απ, πάντα από τα 18 και άνω.
Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη ετησίως στις νεαρές γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή, κρίνεται απαραίτητη. Χωρίς ταλαιπωρία και με άνεση για τη γυναίκα, θα γίνει από το γυναικολόγο ένα γενικό τσεκ απ, που περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ, επισκόπηση τραχήλου και κόλπου, αμφίχειρη δακτυλική εξέταση, ενδοκολπικό υπέρηχο και ψηλάφηση μαστού.
Αν γίνει ο έλεγχος σωστά και σε κάθε παράμετρο, μπορείς να είσαι ήσυχη για την ποιότητα της υγείας σου. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε ανωμαλία στην περίοδο, κολπικά υγρά διαφορετικού χρώματος και οσμής, επίπονοι πόνοι ή αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, τα δεδομένα αλλάζουν. Η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί κάποια σε σύντομο χρόνο.
Ψηλάφηση μαστού, υπόθεση δική σου
Από την ηλικία των 18 ετών ακόμη, καλό είναι οι γυναίκες να γνωρίζουν και να ελέγχουν τόσο μόνες τους αλλά και με τη βοήθεια του γιατρού τους, το στήθος και τις μασχάλες τους για τυχόν κύστες και ογκίδια. Όσο περνάνε τα χρόνια, αυτή η μίνι εξέταση που εύκολα γίνεται από κάθε γυναίκα, καλό είναι να γίνεται σε μηνιαία βάση αλλά και σε ετήσια από τον ιατρό σου. Για τον καρκίνο του στήθους, η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία.
Τεστ ΠΑΠ (HPV), σώζει ζωές
Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κατά τη διεξαγωγή του είναι δυνατό να ανιχνευτούν βλάβες του ιού HPV, που είναι ένας εκ των βασικών υπευθύνων εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Το τεστ ΠΑΠ, καλό είναι να γίνεται τακτικά και ετησίως, ξεκινώντας από τα 18 έτη και μετά. Ο ιός του HPV εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες κάτω των 30, αλλά τυχόν ανησυχητικά αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ, μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση για τον εντοπισμό του και
σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το Τεστ Παπανικολάου έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ενδοκολπικός και έξω γεννητικών οργάνων έλεγχος, το Α και το Ω του σωστού ελέγχου
Στη συνέχεια του γυναικολογικού ελέγχου, πραγματοποιείται εξέταση και ψηλάφηση της κοιλιάς, καθώς και έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων για τυχόν παθολογικά ευρήματα, όπως δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες, οξυτενή κονδυλώματα (HPV) κ.λ.π. Ακολουθεί κολπική εξέταση και έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, για να εντοπιστούν τυχόν κολπίτιδες ή/και τραχηλίτιδες, ανατομικές ανωμαλίες ή άλλα παθολογικά ευρήματα στο κολπικό τοίχωμα και τον τράχηλο της μήτρας. Τα τοιχώματα του κόλπου πρέπει να είναι μαλακά και η κίνηση της μήτρας ανώδυνη. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρό πρόβλημα.
Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, όλα στη μικρή οθόνη
Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος ολοκληρώνεται με ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, με το οποίο ο ιατρός ελέγχει τα έσω γεννητικά όργανα ώστε να έχει και οπτική απεικόνιση. Εάν δεν πραγματοποιείται υπερηχογραφικός έλεγχος, μπορεί να ξεφύγουν από την προσοχή μας, πολύποδες, κύστες, ινομυώματα κ.λ.π., τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία.
Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος, όχι μόνο επειδή επιτρέπει την ορθή εκτίμηση της γυναικολογικής κατάστασης της ασθενούς, αλλά και γιατί μας βοηθάει να εντοπίζουμε στην αρχή τους και να προλαμβάνουμε τυχόν γυναικολογικά προβλήματα. Μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών, είναι must. Επόμενο βήμα στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο είναι ο περαιτέρω έλεγχος με μαστογραφία και υπερηχογράφημα μετά τα 35-40 ως πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.
Οι μαστογραφίες πρέπει να συνεχίζονται έως την ηλικία των 74 ετών και στη συνέχεια να αποφασιστεί εξατομικευμένα από τον ιατρό αν πρέπει να σταματήσουν ή να συνεχιστούν και με ποια συχνότητα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μαστογραφία χαμηλής ακτινοβολίας και ιδιαίτερα στης εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες η πιθανότητα για καρκίνο του μαστού αυξάνει σημαντικά.
Και για το τέλος, εξέταση οστικής πυκνότητας
Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να ελέγχετε η οστική πυκνότητα ανά δυο χρόνια, ενώ αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν είχες στο παρελθόν διατροφικές διαταραχές ή έκανες καθιστική ζωή, τότε είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει την εξέταση σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα.
Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η πρόληψη παραμένει η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό όλες ανεξαιρέτου οι γυναίκες, σε κάθε ηλικία, δεν πρέπει να αμελούν τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, καθώς έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει εγκαίρως πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο-μαιευτήρα Σπυρίδωνα Καπελή, www.kyisis.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr