Θέλεις να κάνεις καλή διατροφή και να δώσεις ένα boost στον οργανισµό σου αυτή την εποχή; Ενίσχυσε τις άµυνές του επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Αρκετές βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό µας ως συµπαράγοντες της παραγωγής γλουταθειόνης.
Γλουταθειόνη η αντιοξειδωτική
Πρόκειται για τριπεπτίδιο που είναι το κυριότερο ενδογενές αντιοξειδωτικό που παράγεται από τα κύτταρα, συµµετέχοντας απευθείας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και των ενεργών µορφών του οξυγόνου, ενώ συντηρεί και εισαγόµενα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταµίνες C και E. Επιδρά σε αντιδράσεις όπως η σύνθεση και επισκευή του DNA, η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση προσταγλανδίνης, η µεταφορά αµινοξέων και η ενεργοποίηση ενζύµων. Σε µελέτες υποδεικνύεται ότι η επαρκής παραγωγή της γλουταθειόνης οδηγεί σε βελτιωµένη ανοσολογική απόκριση και σηµαντική µείωση µόλυνσης.
Ποια συστατικά βοηθούν στην παραγωγή της;
Σηµαντικό ρόλο κατέχουν οι βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, η C, η E και το φολικό οξύ, αλλά και τα µεταλλικά στοιχεία σελήνιο, µαγνήσιο και ψευδάργυρος. Τρόφιµα πλούσια στα αµινοξέα της γλουταθειόνης (γλουταµινικό, κυστεΐνη, γλυκίνη) βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ όσα περιέχουν ποσότητες βιταµίνης D, µαγνήσιο και ψευδάργυρο φαίνεται να είναι σηµαντικά για την παραγωγή της. Ειδικά η βιταµίνη D έχει καίριο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιµώξεων.